Telgen: zorgen om aanbesteden bij jeugdzorg schromelijk overdreven
In een artikel op SDU’s Gemeente.NU noemt emeritus hoogleraar publieke inkoop aan de Universiteit van Twente Jan Telgen, problemen met aanbesteden van jeugdzorg “schromelijk overdreven”, onder meer van het kabinet. Als de gemeente de keus voor zorgverleners overlaat aan cliënten (red. AN, de kinderen?) dan is het aanbesteden helemaal niet nodig.
De meeste gemeenten kiezen volgens Telgen voor een open house model waarbij geen sprake is van aanbesteden, waarbij hij onder meer verwijst naar het PPRC instituut, dat heeft onderzocht dat gemeenten de gevolgde procedure wel aanbesteding noemen, maar dat die meer neerkomt op een distributie op basis van van tevoren vastgestelde criteria. Open House dus, en niet Aanbesteden. Nederland had volgens Telgen bovendien kunnen kiezen voor het maken van aanvullende regelgeving bovenop de Aanbestedingswet, maar heeft ervoor gekozen, dat niet te doen.
Niettemin is er niet voor gekozen, aanvullende regelgeving op te stellen en moet de inkoop dus boven een bedrag van €750.000 worden aanbesteed, volgens de aanbestedingsregels, wanneer, zoals tot voor kort gebruikelijk, de jeugdzorg wordt ingekocht bij de jeugdzorgverleners. Dat ging heel democratisch, na verkiezingen, die Rutte weer eens won, kwam er een regeerakkoord dat nota bene “Vertrouwen in de Toekomst” heette en daar stond niks in over jeugdzorg.
Problemen die er dus volgens Telgen niet zijn, ontstaan volgens de directrice van GGZ onder meer omdat niet de kinderen maar, naast de gemeente en instellingen zelf, de rechters en de Raad voor de Kinderbescherming, voor de toe te passen jeugdzorg kiezen, die dus aan de kinderen wordt “opgelegd”, waarna een gemeente (maar welke) ervoor moet betalen en de jeugdzorg dat moet uitvoeren. Gemeente en Jeugdzorg hebben dan beiden geen invloed op of inzicht in de instroom aan “clienten”, en weten ook niet hoe veel er moet worden ingekocht c.q. verdeeld via het openhouse-principe.
Een knoop is er met de Ministeriële brief alvast doorgehakt. Minister de Jonge heeft besloten dat de gemeente van herkomst van het kind moet betalen van de jeugdzorg. Dat helpt in elk geval voorkomen dat de gemeente waar de jeugdgevangenis of gesloten instelling nu eenmaal staat, opdraait voor de jeugdzorgfinanciering van alle kinderen in de regio. Maar of het aanknopingspunt voor financiering van de jeugdzorg nu duidelijk vaststaat, is daarmee nog niet gezegd. Komt het kind uit de gemeente van de vader of de gemeente van de moeder? En hoe moet dat nu als onomstreden vaststaat dat het kind uit het buitenland komt? Kortom, rechters kunnen jeugdzorg wel heel makkelijk opleggen, het probleem zit hem toch in wie de boel financiert.
Nu heeft het inkopen in de regio Noord-Holland geleid tot een bij de civiele kort gedingrechter nog bevochten “leverancierswisseling” en dus selectie van aanbieders, waarbij een nieuwe Rotterdamse aanbieder: Horizon, in tegenstelling tot de eerdere Noord-Hollandse GGZ-instelling Parlan/Transferium, waarmee er dan toch een vorm van inkoop is geweest, die dus aanbesteed is, c.q. had moeten worden. Bij andere aanbestedingen in het land hebben GGZ-instellingen besloten niet mee te doen.
Het inkopen van jeugdzorg heeft geleid tot groot protest van GGZ Nederland en de vakbonden, die een manifest “stop de aanbestedingswaanzin” hebben getekend en aan het kabinet aangeboden. Waar Minister Hugo de Jonge in zit, die als wethouder nog zelf ook stelde, dat aanbesteden “niet zo werkt in de praktijk” Ook heeft het geleid tot een initiatiefwetsvoorstel tegen aanbesteden in de jeugdzorg, van GroenLinks en SGP.
Is dat dan allemaal inbeelding van al die instellingen, psychiaters, ministers en wethouders? Komt de GGZ-directrice voor niets opdraven bij gemeenteraadsvergaderingen in Hilversum en door het hele land? Waren al die stakingen soms aanstellerij? Zoals kan worden verwacht van SDU-media wordt daarop niet doorgevraagd. Goede auteursrelaties zijn ook wat waard.
Aanbestedingsnieuws ziet het waarschijnlijk weer te simpel. Als je niet weet wat je moet inkopen, kun je dat niet inkopen volgens een aanbesteding. Maar je kan het ook niet eerlijk verdelen volgens een open house principe. Moet je de X in 5 of in 10 plakjes snijden? Dat hangt er van af of het een banaan is of een pak wasmiddel. Aanbesteden en open house gaat allebei uit van een van te voren bekende inkooporder, of toch tenminste een duidelijke inkoopbehoefte.
Niks doen is ook geen optie. Moet je pleegzorg inkopen? Jeugdzorgplus? Moet het voor Ryan zijn of voor Kevin? Oh, is dat dan weer medisch geheim.. Weten wij veel wie er over een half jaar voor de rechter staat voor een winkeldiefstal of om een vechtscheiding? En of zijn vader dan nog wel in Hilversum woont en niet ineens in Maastricht?
Zie ook:
Kamerbrief van minister De Jonge over manifest Actielijst jeugdzorg
Jeugdzorg Noord Holland klucht als een vechtscheiding
Kamerbrief: gemeenten zijn eerstverantwoordelijk voor jeugdzorg
Rechter laat gunning Horizon Jeugdzorg Noord Holland toe
“Aanbestedingswaanzin maakt jeugdzorg kapot”
FNV: Aanbestedingen jeugdzorg een ratrace
Parnassia verliest rechtszaak Jeugdzorg Rijnmond voor meer budget bij aanbesteding
Bambini di Casa schendt speekverbod aanbesteding jeugdzorg Venlo
GGZ Nederland blij met de uitspraak over kostprijs jeugdzorg Tilburg
Regering: gevolgen open house jeugdzorg niet onomkeerbaar
Nou gaat Utrecht weer specialistische jeugdzorg aanbesteden
Psychiaters: aanbesteden funest voor samenwerking jeugdzorg en jeugd-GGZ
De Jonge: lessen te trekken voor aanbesteding gesloten jeugdhulp
PvdA Hoorn bezorgd over jeugdhulp aanbesteding
WMO en Jeugdhulp Twente wordt openbaar aanbesteed\
Heerlen e.o. gaat door met aanbesteding Basishulp Jeugd
Ook Jeugdbescherming Den Haag trekt zich terug uit aanbesteding
Ook in Alkmaar protest tegen aanbesteden jeugdzorg
Parlan/ Transferium start kort geding om aanbesteding
Aanbesteding opvang ama’s moet opnieuw
Landgraaf, Heerlen en Voerendaal gaan jeugdzorg gezamenlijk aanbesteden
Aanbesteding jeugdzorg NH, reisafstand onbekend
Horizon zoekt huisvesting in gebied gewonnen aanbesteding
“Dit is het slechtste wat mijn dochter nu kan overkomen”
Journalisten HIK berispt om rapportage aanbesteding jongerenwerk Eemsmond
Bestuur Goirle wil aanbesteding jongerenwerk doorzetten
Movisie: Aanbestedingsprocedure onheilspellend en zonder vakkennis
Jongerenprotest na aanbesteding jongerenwerk Hogeland
Jade Opvang jonge asielzoekers failliet na verlies aanbesteding
Hoorzitting aanbesteding jeugdbescherming en reclassering Hilversum
Ook GGZ-instelling Mondriaan staakt zorgverlening om aanbesteding