Jongerenprotest na aanbesteding jongerenwerk Hogeland – Aanbestedingsnieuws

Jongerenprotest na aanbesteding jongerenwerk Hogeland

Jongeren in de gemeente Hogeland houden een protestactie tegen het resultaat van een aanbesteding van het jongerenwerk in de gemeente Hogeland (Winsum, Bedum, de Marne en Eemsmond). Boze jongeren hebben 670 handtekeningen opgehaald en de gemeenteraad laten weten dat er naar hun zorgvraag in het geheel niet is gekeken.

Met de aanbesteding werd zowel jongerenwerk, als maatschappelijk werk en cliëntgericht werk in 3 percelen uitgezet maar in één pakket aan Tinten toegekend. Met de aanbesteding is, blijkens het gunningsbericht op TenderNed, 6 miljoen gemoeid.

De jongeren vinden het onbegrijpelijk dat er niet één keer naar jongeren is gekeken tijdens de aanbesteding. Ook uiten zij zorgen over de doelmatigheid van het contract: “Het is een wedstrijd geworden wie het beste stukje kon schrijven. De lokale betrokkenheid zou groot zijn, maar er is niets waaruit dat blijkt”, zo citeert de lokale krant Dagblad van het Noorden de 17-jarige Pleun van Schijndel aan de raad.

De keuze voor Tinten Welzijnsgroep is het resultaat van een Europese aanbesteding volgens de Best Value aanpak. Dit traject is in het voorjaar van 2017 gestart. De gemeenten zijn verplicht om opnieuw aan te besteden, omdat de contracten met de huidige partijen eind dit jaar aflopen, zo bericht de gemeente de Marne op zijn website. “Tinten welzijnsgroep kwam hierbij als beste uit de bus. Deze week liep de bezwaartermijn van het gunningbesluit af. Er zijn geen bezwaren ingediend. (red. door andere ondernemingen over de aanbesteding, wel door stakeholders maar die negeert de gemeente). Hierdoor kan Tinten Welzijnsgroep definitief van start gaan.”

Het CDA in die gemeente heeft op 30 oktober vragen gesteld waarom het welzijnswerk is gegund aan een welzijnsbedrijf Tinten Welzijnsgroep uit Drenthe en waarom het welzijnsbedrijf Barkema & De Haan uit Baflo, dat de jaren ervoor de opdracht uitvoerde, de aanbesteding heeft verloren. Het CDA wilde van wethouder Herwil van Gelder weten:

1. Wat zijn de doorslaggevende redenen geweest om voor Tinten Welzijnsgroep te kiezen?
2. Heeft er in het besluitvormingstraject overleg plaatsgevonden over de ervaringen van partijen die met jeugd- en jongerenwerk te maken hebben?
3. Is er in het aanbestedingstraject aandacht geweest voor de eventuele overgang van het huidige betrokken personeelsbestand naar de nieuwe aanbieder?

In Drenthe ligt Tinten Group onder vuur vanwege zijn betrokkenheid bij de voorscholen en daardoor niet afdoende bij de kinderdagverblijven, zie verder bij DvhN:

Het bestuur van de Marne heeft er niettemin alle vertrouwen in: “We zijn blij met deze partij en hebben er alle vertrouwen in dat Tinten Welzijnsgroep de basisondersteuning goed zal uitvoeren”, zegt wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond. De gemeenten hebben met Tinten Welzijnsgroep de afspraak gemaakt dat bij de uitvoering zoveel mogelijk van het huidige personeel ingezet gaat worden.”

Zie verder:

https://www.demarne.nl/actueel/nieuwsberichten/tinten_welzijnsgroep_wordt_definitief_nieuwe_aanbieder_basisondersteuning_in_bmwe-gemeenten/

https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/962b66a97a239d51c99d216899d39967/cid/14775

1 thought on “Jongerenprotest na aanbesteding jongerenwerk Hogeland

  1. Ook 17-jarigen zijn al.instinctief voor Best Value Procurement.

    Toch zijn er nog steeds aanbestedingsjuristen volgens wie doelmatig inkopen in strijd.is met de Aanbestedingsrichtlijn 2014/24 …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *