“Dit is het slechtste wat mijn dochter nu kan overkomen” – Aanbestedingsnieuws

“Dit is het slechtste wat mijn dochter nu kan overkomen”

De NOS heeft de vader van een van de patiënten van de jeugdzorg in Noord-Holland geïnterviewd. De jeugdzorg in Noord-Holland is via een aanbesteding gegund aan andere partijen dan GGZ-instelling Transferium.”Dit is het slechtste dat mijn dochter nu kan overkomen.”, aldus Nico Molenaar, vader van een suïcidale dochter. Zijn dochter haar zelfmoordpogingen waren juist afgenomen nu ze hulpverleners ging vertrouwen. 

Transferium heeft plek voor 80 á 100 kinderen die een door de rechter afgegeven machtiging voor gesloten jeugdzorg hebben. De rechter kan als enige instantie kinderen naar een gesloten jeugdzorg instelling verwijzen zonder eigen budget. Dat ging voorheen op kosten van het rijk maar gaat nu ten laste van de gemeente, die daar weinig zicht op heeft. Onder de doelgroep van transferium vallen kinderen met psychische en/of verslavingsproblematiek. Daaronder vallen ook jonge ama’s; kinderen zonder ouders afkomstig uit het buitenland.

©Splitshire 2014, Bron Pixabay

In het artikel van de NOS komt ook Peer van der Helm, lector residentiële jeugdzorg van de Hogeschool Leiden aan het woord. “Dit kun je niet aan de willekeur van gemeenten overlaten. Kinderen zijn geen broodje bal. En de behandeling van deze kinderen duurt soms jaren.” De aanbesteding is echter voor de duur van twee jaar, met kans op verlenging.

Toch zijn er ook mensen die het een goed idee vinden. Wethouder John Does van Heerhugowaard (lokale partij de HOP ) verdedigt het besluit de zorgverlening van Transferium stop te zetten. “De gemeenten hebben de ambitie om in 2030 deze zware vorm van jeugdzorg niet of nauwelijks meer nodig te hebben. Horizon had hiervoor betere, innovatievere plannen.”

Zie verder:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2257023-vader-suicidale-dochter-als-deze-zorg-wegvalt-houd-ik-mijn-hart-vast.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *