Weekendspecial: Contract management veelzijdige waterglijbaan – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial: Contract management veelzijdige waterglijbaan

Laatst geupdate op november 7, 2016 door redactie

dscf4788

De glijbaan in het pierenbadje is afgezet met oranje hekjes. Wat jammer nu. Eens even vragen hoe dat zit.
“Wat is er loos?
“Nou, de kinderen kregen oogletsel, ja en schaafwonden, aan de kniëën en zo”, aldus een omstander, in onvervalst Amsterdams.
“Ach, ach. Is dat veel gebeurd?
“Dat weet ik niet, maar de gemeente kreeg er wel melding van.”

Heel gek keken we er niet van op. Glijbaan betekent hier letterlijk een plastic rotsblok van 2 bij 2, met gaten. Er zaten bij mooi weer gerust 20 kinderen op. Die lanceerden zich van het rotsblok met hun vingers in de fonteingaten of het een klimwand was. Ondersteboven, over de andere kinderen die ook met hun vingers in de fonteingaten zaten.

carvepierenbad
Ontwerp Carve: veelzijdige waterglijbaan (bron: stadsdeelkrant)

 

Aanbesteed?

Is hier voor betaald? In euro’s? Hoe zou dit in de aanbesteding zijn uitgevraagd? Dat heb ik er toch maar even bij gezocht. Het enige wat erover is te vinden is een Voorlopige Marktconsultatie van een aparte Aanbestedende Dienst, het stedelijke ontwerpbureau, V.O.F. Carve.  Het is de enige vennootschap onder firma, in de lijst met aanbestedende diensten. In de vooraankondiging van de marktconsultatie zit ook een Leidraad marktconsultatie die het proces verheldert:

De marktconsultatie maakt geen onderdeel uit van een aanbestedingsproce

pierenbadjeontwerp
Ontwerp zwerfkei in het pierenbadje (bron: stadsdeelkrant)

dure en is voor zowel de gemeente Amsterdam als de marktpartijen geheel vrijblijvend. De resultaten voortvloeiend uit de consultatie zijn openbaar. Resultaten maakt de gemeente bekend, zoals in paragraaf 3.3 omschreven. Het al dan niet meedoen aan de marktconsultatie heeft geen verdere consequenties voor een eventueel latere aanbesteding.

Die “eventueel latere aanbesteding” is niet te vinden. Al heb ik niet nader gezocht op tenders voor plastic zwerfkeien. Zo ziet een quasi inhouse opdracht er dus van dichtbij uit. Dat kan als Amsterdam er goed toezicht op houdt.  Quasi-inbesteden kan als is voldaan aan het gezamenlijk toezichtsvereiste van goed en effectief toezicht. Daarover zijn tig uitspraken van het Europese Hof. Gedeeltelijk toezicht is geen toezicht. En rechtstreeks gunnen aan een particulier bedrijf dat daardoor bevoordeeld wordt ten opzichte van haar concurrenten, kan ook niet.

Uniek

Houdt er iemand toezicht? Dat Amsterdam er inderdaad toezicht op houdt, blijkt wel uit het gedeelde enthousiasme over de plastic zwerfkei. Het is “een uniek, op maat gemaakt, speeltoestel”, in de woorden van het Stadsdeel. Daar moet je ze dan toch gelijk in geven. Het ziet er heel erg “op maat gemaakt” uit.

Het pierenbadje van Aldo van Eyck heeft een uniek, op maat gemaakt, speeltoestel gekregen. Het heeft gekleurde lichtjes en kinderen kunnen zelf watersproeiers bedienen. Rond het bad ligt een brede natuurstenen rand waar je op kunt zitten.

Uniek dus. Je ziet ’t inderdaad nergens. Het speeltoestel was zo uniek dat het aandacht heeft gekregen van Vakblad De Architect. Die omschrijft het als een “non-figuratief element” en licht toe:

In het bad is een universeel object geplaatst dat zich qua vorm en schaal voegt naar het oorspronkelijke ontwerp en tegelijkertijd past in een nieuwe tijdgeest. Zoals bij Van Eyck geen figuratieve vormen, maar een element dat open laat op welke wijze het kan worden gebruikt. Mogelijkheden voor klimmen, glijden en rennen zijn verenigd in een sculpturale platte ‘luchtbel’ die boven het water uitsteekt.


Hoeveel heeft die sculpturale platte luchtbel eigenlijk gekost? Nu perceel 3 niet is aanbesteed, vinden we het niet meer terug. De buurtbegroting, waarin we het bedrag online terug hadden kunnen vinden, is offline gehaald. We tasten in het duister.

Afdekzeil

Ik kijk nog even tussen het hek door naar het spekgladde rotsblok vol met gaten. De kinderen spelen toch wel massaal in het badje. Ook nu het rotsblok is afgezet. Ze spelen met het hek en verstoppen zich achter het oranje zeil. Ze zitten tegen het hekje aan en lezen elkaar voor wat er op het bordje staat. Alle mogelijkheden voor klimmen, glijden en rennen verenigd in een sculpturale platte “oranje afdekzeil”, wat ook past in de nieuwe tijdgeest.dscf4786

In het water komt een veelzijdige waterglijbaan. Uit de glijbaan en de waterrand springen
bedriegertjes omhoog; ook lichtspelletjes maken deel uit van het ontwerp.
De waterglijbaan zal bestaan uit een kern die zal worden bekleed met een slagvaste kunststof
coating of een buitenlaag van spuitbeton. Dit zal worden geschilderd.

Een polystyreen kern met een geverfde schil van spuitbeton. Waar je van af kan glijden ja. Dat is toch ook een glijbaan. Wat is nu eigenlijk het probleem? De juffrouw van de w.c.’s had daar wel een antwoord op.

“Die kleine kinderen sijn gewoon het probleem niet. Het sijn die grote, die tegen de glijbaan op laupen!  Ik ben verbaasd. Zit er een voor- en een achterkant op?
Moet een kind niet gewoon tegen de glijbaan op kunnen lopen?”
“Nou die van maai doen soiets niet…”

Als je het in de markt zet, had je ook veiligheidseisen uitgevraagd. Hebben de in house ontwerpers daar aan voldaan? Hoe had dit nu voorkomen kunnen worden. Misschien had de opdracht wat functioneler gespecificeerd moeten worden. “Een glijbaan, waarbij gebruikers aan weerskanten van de glijbaan kunnen glijden zonder oogletsel”

Nieges

“Weet u wat-t- is, mevrouw”, zegt een oudere meneer. “De nieges zit op dit park.”
“De wat?”
“De nieges, dat is Amsterdams he, as alles mis gaat. U bent seker niet van hier. Dat is als er boze zielen of geesten in huizen. Dit was ooit een Joodse begraafplaats.”
Nieges blijkt te komen van niechesj, en dat is Jiddisch voor tovenarij/bijgelovige angst

Boze geesten? Is dat die nieuwe tijdsgeest die zo boos is.  De nieges zou een goede uitsluitingsgrond bij aanbestedingen zijn..

Update 25-9-16:
De verklaring waarom de opdracht niet is te vinden op TenderNed is ook binnen: De opdracht is (volgens de aannemer) onderhands gegund aan Griekspoor. Zij vermelden op hun site:

Op uitnodiging van de Gemeente Amsterdam hebben wij ons ingeschreven op de onderhandse aanbesteding. De vraag: presenteer een plan van aanpak waarin het concept en de prijs duidelijk naar voren komt. Griekspoor had het meest aansprekende concept neergelegd en kwam als meest voordelige aannemer uit de bus en mocht het project gaan uitvoeren.
[…]

De glijrots in het pierenbad bestaat uit een gefreesde kern waar met polyester een schil omheen wordt gemaakt. Deze schil wordt gecoat voorzien van een slijtvaste kleurcoating. In de glijrots worden acht sproeiers gemonteerd welke geactiveerd kunnen worden door op een ‘activator’ te drukken in de badrand. Hierdoor kunnen kinderen interactief spelen met het water.

Het unieke hieraan is dat alle disciplines samenkomen in één werk met kunstzinnig karakter. Watertechniek, elektrotechniek, civiele technisch werk, bouwkundige elementen, speelveiligheid en de engineering ervan.
Zie : http://www.griekspoor.nl/referentieprojecten/speel/190-speeltoestellen-oosterpark


3 thoughts on “Weekendspecial: Contract management veelzijdige waterglijbaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *