Weekendspecial: Waarheid en Zwaartekracht – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial: Waarheid en Zwaartekracht

Laatst geupdate op oktober 1, 2017 door redactie

Onwelvallige waarheden kun je lang buiten de deur houden. Daar komen hele ketens opeenvolgende managers nog een hele poos mee weg. Het vereist wel, dat je flexibel omspringt met de waarheid, maar dan zo dat je niet van liegen wordt beticht, want dan zou je de waarheid weer enabelen in zijn bestaansrecht. Dat wil je niet, want de waarheid komt altijd uit.

Daarvoor is een postmoderne truc bedacht. Dat is die, van het “andere verhaal”. Je spreekt wel de waarheid maar het is een andere, ook relevante waarheid, waardoor de onwelvallige waarheid volledig in het niet valt, tegen alle andere belangrijke waarheden. Zo is die onwelvallige waarheid er wel, maar daarnaast zijn er veel welvalliger waarheden en zo heeft “iedereen zijn eigen waarheid” en is de onwelvallige waarheid, die onmiddellijk gehoord en begrepen en opgevolgd zou moeten worden, niet relevant meer.

Het alternatief voor waarheid moet dan zo geloofwaardig en ook waar zijn, dat je de onwelvallige waarheid voor complot uit kan maken. Dat moet een hele sterke alternatieve waarheid zien, die ook iedereen gelooft. Dat kan.

Om maar een voorbeeld uit het dagelijks leven te nemen. Zo is er de alternatieve waarheid: “ze wilde zelf ook”, “ze had ook steeds korte rokjes aan”, “ze praatte steeds over bananen en dat deed ze expres”, “ze verleidde mij met haar haar steeds achter haar oren te doen”, “ze heeft relationele betrekkingswanen… ja heel erg… zit in haar familie… ook allemaal in de waan dat hun baas hun intimideert….”, “ze was al een maand 18”, “haar vader vond het goed want die stond erbij… nee maar hij keek de andere kant op… dat was expres…” “dat zeggen ze allemaal omdat ze dan een jaar gratis op vakantie kunnen…. oh was ze in dat jaar sabbatical alleen bij de psychiater… om wat te doen?” en de ergste: “ze zei niet duidelijk, dat ze niet wilde… oh kwam dat omdat ze twee was… ja maar hoe weet jij dan dat ze dat niet wilde?”

Het is onbegrijpelijk maar waar. Met deze “alternatieve waarheden” kun je nog lang weg komen. Terwijl het er soms zo dik bovenop ligt. Vaak zegt het dan ook meer over de mensen die bereid zijn te geloven in de alternatieve waarheid van het leger van wulpse en schaars geklede Russische dames dat dagelijks directeuren op de afdeling Bouwtoezicht verleidt om oogjes dicht te knijpen bij onveilige constructies, dan over de waarheid zelf. Dat het in feite niet gaat om verleidende she-wolves, maar om eerlijke en overwichtige Hendrika’s met kloppende sommen en onwelvallige waarheden, die zijn ontslagen, dat verdwijnt zo volledig in het niet.

De alternatieve waarheid kan zich beroepen op een aanzienlijke populariteit. Heus niet alleen onder gefrustreerde ambtelijke heren, nee er zijn ook genoeg vrouwen die loyaal blijven aan zo’n sexistisch stuk verdriet, dat zijn personeel ontslaat om onwelvallige waarheden. En domme koeien heb je natuurlijk ook. Dat is dan ook de reden dat het soms nog lang kan duren, voor de onwelvallige waarheid boven tafel komt.

Daarom heeft de onwelvallige waarheid een gewiekste medestander gevonden in de zwaartekracht. Door de postmoderne mensen van het kamp der alternatieve waarheden wordt dit ook gezien als complot. Als je namelijk zegt tegen de denkbeeldige, postmoderne manager: “ja maar dat ontwerp is wel heel kansrijk bij een aanbesteding maar voldoet verder niet aan de eisen voor constructieve veiligheid”, dan word je voor complottheorist uitgemaakt, die heult met de Russen en bovendien lijdt aan betrekkingswanen.

De zwaartekracht is dan ook een groot complot dat volgens de complottheoretici van Volleybal Wekelijks werkelijk óveral achter steekt. Zwaartekracht is niet alleen verantwoordelijk voor de instorting van parkeergarages van Amsterdam-West tot Eindhoven maar ook voor het tragische verlies van Arbo Rotterdam Volley dat in 2016 onderaan in de play offs is geëindigd.

Niets aan de hand. Er zijn alleen in de toekomst misschien een hoop mensen in een ingestort gebouw. Zwaartekracht heeft deze middelpuntsvliedende uitzendkrachten allemaal bij elkaar gedreven. Toevallig zijn dat ook allemaal kantoren van #teamAlternatieveWaarheid: de belasting en het gemeentehuis en zo.

Zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Da’s nu eenmaal de zwaartekracht. Dat is ook “maar een waarheid”. De alternatieve waarheid is dat dat gewoon een heel duurzaam en milieuvriendelijk gebouw is.

We moeten allemaal geld verdienen, niet waar.

mr. drs. S.M. Ploeg

jurist/filosoof
(geen rechtsfilosoof)

 

3 thoughts on “Weekendspecial: Waarheid en Zwaartekracht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *