Weekendspecial: Het gras moet gemaaid – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial: Het gras moet gemaaid

We kunnen blijven doen of het aanbesteden an sich geen probleem is. God zege de greep toch? Maar aanbesteden is niet zonder gevolg. Er zijn haagse inkoopdirecteuren die daarover mee kunnen praten. Als je de opdracht voor grasmaaien splitst per berm, dan wordt Europa boos. Maar als je het allemaal bij elkaar op een hoop had geveegd, dan had je het nodeloos geclusterd en dan wordt Europa ook weer boos.

En Europa is alert. Want erg veel geld van de Nederlandse lokale overheid wordt gestoken in grasmaaien. Of dat nu 30.000 is voor een innovatieve schapenherder, of 20.000 voor een diesel-gedreven grasmaaimachine. Of voor 25.000 voor een duurzame grasmaaimachine op biodiesel. Nepotisme! Al mijn belastinggeld wordt uitgegeven aan grasmaaien.

Vraag en aanbod komt niet noodzakelijk bij elkaar. Als een schapenherder een schandalige* €30.000 euro durft te vragen, zodat hij een boterham met kaas kan eten en zijn schapen een fijne liksteen hebben in plaats van gips als ontbijt, dan kán de gemeente zeggen nou bekijk het maar helemaal, met je schapenherdersgilde.  We gaan toch niet betalen voor een boterham met kaas. Die schapen kopen zelf maar hun eigen liksteen! We laten het gras in de berm wel gewoon groeien. En die schapen van schapenherder Westra gaan gewoon in de kebab.

Dat kan. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Tsjechië, op dagelijkse basis. Dat het gras niet gemaaid wordt. Het gras in de berm is daarom in Tsjechië heel hoog. Ze hebben ook allemaal veestapels want die Tsjechen moeten ook eten en die eten allemaal guláš. Met deegbal. Echt heel vies. Maar belastinggeld dat gaat in Tsjechië naar gratis onderwijs en de bierindustrie. Want die heeft al die concurrentie van dat Nederpils waar je volgens de Tsjechen hoofdpijn van krijgt. Dus ze hebben een grote veestapel voor al die knoedels met lever maar het vee eet het gras in de berm niet op, want daar geeft de Tsjechische overheid geen geld aan uit. In de weide is het gras dus niet zo hoog. Alleen in de berm eromheen is heel hoog gras.

Toen ik in Tsjechië op vakantie was, ging ik op een steen zitten, in de berm, in het hoge gras. Met m’n korte broek. In de wei ernaast had het vee het gras gemaaid dus zo kon je goed naar de overkant kijken, naar de Janská strom, een bijzondere boom. Veestapels in combinatie met hoog gras, dat is een recept voor teken. Een teek is een parasiet, een spinnetje, dat bloed zuigt. Ze wonen in het lange gras en wachten daar tot er een zoogdier met zijn blote benen langs komt. Dan kruipen ze naar een onopvallend harig plekje om bloed op te zuigen. Die beesten zijn zo ongezond dat er allerlei bacteriën en virussen in zitten. Als je dus een teek op je weet ik veel waar hebt, dan moet je hem er met een pincet uittrekken zodat de teek niet zijn maaginhoud in je bloedbaan stort. Want in die maag van de teek zit veelal een borrelia-bacterie. Daarvan kan je Lyme krijgen. Als de teek er lang heeft gezeten, moet je naar de dokter voor antibiotica.

Die Tsjechische teken zijn nog veel vreselijker dan Nederlandse teken. Er zit in 1 op de 10 Tsjechische teken een virus, dat hersenvliesontsteking overbrengt. Dat zit niet in hun maag maar in hun kaak. Dus of je er op tijd bij bent of niet, dat maakt niet uit. Tegen een virus is geen medicijn. Je kan je er tegen inenten, maar alleen als je weet, dat je je ergens tegen in moet enten. Gelukkig maar dat al die Tsjechen gratis onderwijs hebben, zodat ze weten dat ze niet met hun blote knieën in het ongemaaide gras moeten zitten.

Deze Helmondse boerentrien uit het aangeharkte Amsterdam had het ook niet geweten. Ik heb tien dagen lang met zo’n rotbeest op m’n kop gelopen. Ik zei het nog tegen een Zaans vriendje dat me daarheen had gesleurd. Hij zei dat het een korstje was en dat ik me niet zo “aan moest stellen”. Tien dagen later waren we alweer thuis, ging ik door mijn haar en haalde het korstje eruit. Het korstje liep rondjes in mijn handpalm. Ik kreeg eerst nekkramp en koorts en hoofdpijn, en in mijn schouders ook een soort kramp.

Gelukkig was er in 2006 ook al internet. Het korstje bleek een teek. Volgens de Tsjechische site die ik vond, gaat dat met een teek als volgt, in fase 1 krijg je nekkramp en kramp in je schouders en koorts. In fase 2, plus-minus zes weken later krijg je of niks, in de meeste gevallen of allerlei neurologische uitval. En in dat geval kan je er blind van worden, of ga je dood. In Tsjechië gaan er gemiddeld 2 mensen per jaar dood aan een tekenbeet. Dat is daar normaal want ja, belastinggeld gaat naar gratis onderwijs, goedkope dokters en de bierindustrie**, dus voor dat gras maaien schiet geen geld meer over. Je moet dus zo snel mogelijk naar de dokter toe. In Tsjechië is dat gelukkig bijna gratis.

Helaas was ik alweer thuis. Die Nederdokters, waar ik naartoe moest met mijn Tsjechische teek, bleken niet goed geïnformeerd te zijn over de kwestie. Dat komt, omdat we hier het belastinggeld liever steken in gras maaien. In een Tsjechische teek zit niet “alleen maar Lyme”, zoals twee dokters mij vertelden. Dokters hier weten dat niet, want medische encyclopedieën zijn allemaal van de weinige overgebleven zelfstandige uitgevers Kluwer of Elsevier, kortom heel duur en dan kunnen ze al dat dure Nederbier niet betalen. Ze denken dan liever dat je niks hebt. Daar komen ze mee weg, want “je hebt het opgezocht op het internet”.

Het had niet uitgemaakt, want dat beest had me al tien dagen te grazen. Dus het in Tsjechië verkrijgbare tegengif, daar was het al te laat voor, aldus de meneer van het Tropeninstituut, waar ik na dreinzen heen was doorverwezen. Meer dan antibiotica en hopen op een wonder, valt er niet aan te doen. Kom volgend jaar maar terug voor een inenting. Voor naar het Tropische Tsjechië. Dat ik dat niet zelf had kunnen bedenken.

Het was dan ook door een klein wonder, of een onzichtbare hand, dat ik er niet aan ben overleden. De kans was wel minimaal maar ik heb heus pech met die dingen. Met teken heb ik het wel gehad. He-le-maal klaar mee. Als er ergens gras ligt, dan moet dat gewoon gemaaid worden. Daar betaal ik graag gemeentebelasting voor. Dat lijkt me geen politiek heikel punt. Ik kan dan ook bijzonder kwaad worden, als belastinggeld wordt uitgegeven aan aanbestedingsprocedures in plaats van aan gras maaien. Het gras in de berm moet gemaaid, lieve mensen. Uw hond is het met mij eens.

Op basis van de koude oorlog doctrine is het of de Russen of de Amerikanen. Of we maaien liefdevol het gras op onze Amerikaanse smerige dieseltractors, of we geven de huisartsen folders met de Russische waarheid over tekenbeten. Gelukkig is de Koude Oorlog voorbij. Dus dank zij de EU bewandelen we daarom nu de gulden middenweg: een compromis tussen oost en west: we maaien het gras niet, én we leggen geen folders neer bij de onbetaalbare en ongeïnformeerde huisarts. Anders hadden we wel 2 atoombommen op ons hoofd.

Het drukken van folders heeft het Ministerie namelijk aanbesteed zodat niemand reageert op de tender. En het grasmaaien hebben we gesplitst om onder de aanbestedingsdrempel te blijven omdat anders de administratiekosten zo hoog oplopen dat we alleen rondom het stadhuis een beetje kunnen maaien. Bovendien kan je dat gras niet laten liggen, want dat is in strijd met de Kaderrichtlijn afvalstoffen. Voor het geval je hiervan bij wil komen door je inkomen te verdrinken hebben we een verbod op staatssteun aan lekker bier zodat we allemaal duur hoofdpijn-Nederbier kunnen drinken, met allergie-informatie in het Hongaars en het Portugees op het etiket.

Als we inkoopmedewerkers nou niet oppakken voor het doen van hun werk en stoppen met opdrachten nodeloos aanbesteden, blijft er misschien ook nog wel geld over om de directeur van de Haagse inkoopafdeling een fatsoenlijk pensioen te geven. Dan kan hij daarvan de gemeentebelasting betalen. Dan kunnen we daarvan het gras maaien. En folders neerleggen bij de huisarts met informatie over teken. Zodat de huisarts op vakantie kan naar Tsjechië om goedkoop, lekker bier te drinken. Zodat ze daar ook geld hebben om het gras te maaien.

Zolang er een openbare informatie, een redelijke rechtspositie voor ambtenaren en vrije, onafhankelijke pers is, dan komt de belastingbetaler er heus wel achter als vertrouwen wordt misbruikt. Wat is er nou leuker dan schrijven over mislukte inkooporders.

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí Václav Havel

* Het modaal inkomen 2016 volgens het CPB is € 36.500. Een order voor 1 jaar de berm maaien met schapen kost op jaarbasis minimaal 30.000. De aanbestedingsdrempel voor meervoudig onderhands aanbesteden van diensten/leveringen voor de decentrale overheid ligt op basis van de Gids Proportionaliteit op €15.000.

** Voor duurzaam stoken…
Viz: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2866_en.htm

 

©ZaZ 2006, Zluté trase bij Kubová Hut’ met hoog gras op de voorgrond en in het midden, achter het weiland, de Janská Strom, heel bijzonder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *