Weekendspecial: Vechtmarkt Oostvaardersplassen – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial: Vechtmarkt Oostvaardersplassen

Laatst geupdate op maart 12, 2018 door redactie

Een taximarkt! ©WikiCommons / Uberprutser
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Konikpaarden_met_veulens_in_het_Lauwersmeer_gebied.jpg

Veel concurrentie. Op een afgegrazen veld, een dooie akker. Waarbij dan nog moet worden aangetekend dat het “onze schuld” is dat die akker zo dood is, omdat we er zoveel concurrentie op hebben toegelaten.  Omdat we dat deden uit welbegrepen eigenbelang, omdat we droomden van weelderige akkers waar altijd genoeg vruchten te plukken vielen. Ik heb het natuurlijk over de taximarkt. Maar vanochtend viel me ineens in dat ik het net zo goed over de Oostvaardersplassen had kunnen hebben.

Vergelijk is geen gelijk, zeggen de Fransen, comparaison n’est pas raison. Maar toch. Er is in elk geval iets hetzelfde aan. Dat is in elk geval de gedachte, dat véél concurrentie, in het voordeel is van ons mensen. Want dan hebben we het helemaal voor het zeggen en dan kiezen we natuurlijk altijd de mooiste en de grootste en de  dikste prooi.

Terwijl dat op de lange termijn waarschijnlijk alleen in je nadeel is. Dat blijkt ook uit onderzoek van SEO. De winnende concurrent is in zijn doodsstrijd met de andere concurrenten zo uitgemergeld van alle strijd dat al het spek van de botten af is en de prooi een slechte smaak heeft. En het enige alternatief is een nog uitgehonderder concurrent, die zo vel over been is dat je er alleen nog soep van kan koken. Ik heb het natuurlijk nog steeds over de taximarkt, maar ineens viel het me in dat dat voor die konikpaarden ook zo geldt. Konikpaarden, dat is trouwens Pools voor “paardkoniks”. Het zijn dan ook gewoon paarden. Als je door die wilde haren heen kijkt dan zie je het ook. De Oostvaardersplassen zijn eigenlijk een grote kale manege met een hek eromheen.

Er schuilt een neoliberale aanname achter, dat het “natuurlijk” is om veel concurrentie met elkaar te laten concurreren in een gevecht op leven en dood. In de manege. Om de beste box met het zachtste stro. Mannen komen van Mars, ze willen het voor het uitkiezen hebben tussen honderden wulpse tantes, en de planeet is verwikkeld in een strijd tussen culturen en dan geldt de wet van de natuurstaat: Everyman against himself waarbij dan Bierbuik-Harry wonderwel alle strijden weet te winnen de baas is van iedereen en ook nog eens getrouwd met een topmodel. En nog allemaal andere minnaress topmodellen heeft. En dan ook nog al die rechtszaken van al die topmodellen weet te winnen.

Nou als filosoof ben ik geen bioloog maar in alle natuurfilms die ik weleens zie, is dat dus nooit zo. De natuur houdt zichzelf in evenwicht. Een vechtmarkt is juist gericht op zijn eigen vernietiging. Alle parasieten hebben alles opgegeten en wat overblijft is een dode akker, verwoestijning. Het is een overdosis parasieten, vooral veroorzaakt vanwege een overdosis andere parasieten. Het is een bijbelse sprinkhanenplaag. Een vechtmarkt houdt geen stand. Je kan niet oneindig de strijd aangaan met alle parasieten. Als je elke mug wil vangen, kom je niet aan slapen toe.

Natuurlijk. De woestijn is ook natuur. Net zoals dat heide, ook door mensen gecreëerde overbegrazing, ook natuur is. Mensen zijn ook natuur. Maar een vechtmarkt is niet voor eeuwig. Natuur zoekt naar stabiliteit en niet naar strijd. Als je ergens te veel paarden of mensen of taxiondernemingen op los laat dan eindigt alles in een woestijn en dan trekken die paarden, mensen en taxiondernemingen vanzelf ook weer weg. Dan heb je toch weer een natuurlijk evenwicht, als de rook is opgetrokken en alle soldaten naar de eeuwige jachtvelden zijn. Een natuurlijk evenwicht van `leven en laten leven`, tussen de schorpioenen en de kamelen. We kunnen zo doorgaan maar dan houden we alleen schorpioenen en kamelen over.

Mensen begrijpen dat gewoon niet. Mijn enige verklaring is dat we eigenlijk heel erg dom zijn. Met we bedoel ik een handjevol over het konikpaard getilde mannen die eens een trap tegen hun ballen zouden moeten krijgen; want als vrouw ga je de gewapende strijd tegen de natuur echt niet aan. Je legt het toch af tegen alle tijgers en paardkoniks en Bierbuik Harry. Dus voer je netjes de konikpaarden want je had zelf vroeger ook My Little Konikpaarden en voor Bierbuik Harry, bak je ook een biefstukje, terwijl dat eigenlijk heel tegennatuurlijk is. Het is veel natuurlijker om die Harry met de koekepan op zijn harses te slaan. Maar ja, dalijk slaat ie terug.

Het SEO draagt nog allerlei oplossingen aan die zouden kunnen helpen om de doodsreutel van de taximarkt zo lang mogelijk te laten duren. Meer informatievoorziening. Dynamische aanbestedingsprocedures. Expliciete contracten. Ja. Tuurlijk. Zodat we allemaal voor elke markt opnieuw aan SEO vragen hoe het nu toch komt dat het zo ongezellig is in onze vechtmarkt.

De enige oplossing voor een “rationeel overheidsbeleid” van de taximarkt blijkt dan ook dezelfde oplossing als die voor de Oostvaardersplassen: Minder mannen van de testosteron-overdosis-achtige soort achter het stuur. Bierbuik Harry noemt zijn eigen beleid om alle prooien elkaar te laten afmaken voor de jacht kan beginnen, steeds heel rationeel overheidsbeleid. Gebaseerd op al zijn jarenlange expertise. En die vrouw die voor Bierbuik Harry biefstukjes bakt, die is eigenlijk schizofreen en heeft volgens Harry waanbeelden van een mooie gezellige toekomst waarin alles en iedereen lief en vriendelijk is voor elkaar. Belachelijk. Wat vreselijk onrationeel. Wie bedenkt zo iets. Het is veel natuurlijker om elkaar allemaal af te slachten.

6 En de wolf zal met het lam verkeren, en de luipaard bij den geitenbok nederliggen; en het kalf, en de jonge leeuw, en het mestvee te zamen, en een klein jongske zal ze drijven. 
7 De koe en de berin zullen te zamen weiden, haar jongen zullen te zamen nederliggen, en de leeuw zal stro eten, gelijk de os. 
8 En een zoogkind zal zich vermaken over het hol van een adder; en een gespeend kind zal zijn hand uitsteken in de kuil van den basilisk. 
9 Men zal nergens leed doen noch verderven op den gansen berg Mijner heiligheid; want de aarde zal vol van kennis des HEEREN zijn, gelijk de wateren den bodem der zee bedekken.
Jesaja 11:6/9

 

Mr. drs. S.M. Ploeg
jurist/filosoof

(geen rechtsfilosoof)

http://www.seo.nl/uploads/media/2008-38_Toekomst_voor_de_taxi.pdf

http://www.seo.nl/uploads/media/2016-74_De_vloek_van_de_winnende_taxi.pdf

 

*Hobbes wist dat ook al en die vond ook helemaal niet dat er een strijd was van everyman against himself every day the whole time, maar daarvoor moet je het boek lezen en wie doet dat nou.

2 thoughts on “Weekendspecial: Vechtmarkt Oostvaardersplassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *