“Aanbestedingswaanzin maakt jeugdzorg kapot” – Aanbestedingsnieuws

“Aanbestedingswaanzin maakt jeugdzorg kapot”

Jeugdhulpverleners demonstreerden afgelopen maandag in Den Haag tegen het aanbesteden in de jeugdzorg. De hulpverleners protesteren tegen de consequenties ervan, voor de contractering van hulpverlening. De problemen doen zich voor bij voorbeeld bij het vinden van onderdak voor kinderen die dringend opvang nodig hebben. In Rotterdam zijn kinderen die niet in de opvang terecht kunnen en dat wel zouden moeten, volgens de zorgverleners.

©Rotterdam 2018

Dat bieden van opvang loopt spaak, wanneer bijvoorbeeld het contract met een jeugdhulpverlener niet is verlengd, terwijl die plek heeft en een ander geen plek heeft waar de gemeente zaken mee doet. De procedure is dermate omslachtig dat het niet lukt om een zorgaanbieder voldoende vlot in te schakelen.

De jeugdzorgverleners boden een petitie aan aan minister De Jonge (CDA) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat is juist het gebied waar de aanbesteding is uitgevoerd door toenmalig wethouder, nu minister De Jonge. Als wethouder pleitte hij nog voor het afschaffen van de aanbestedingen in de jeugdzorg. De zorgverleners gooiden ook paarse krokodillen in de hofvijver als symbool tegen de aanbestedingsbureaucratie.

RTV Rijnmond heeft een verslag van hoe de jeugdzorg in de problemen komt door wat in het filmpje door de jeugdbeschermers”aanbestedingswaanzin” wordt genoemd.

De jeugdzorg in de regio Rotterdam Rijnmond is nu in tegenstelling tot voorheen resultaatgericht (Voorheen productgericht). Nu moet er een vraaganalyse worden opgesteld en een ondersteuningsplan. De duur van de hulp moet worden aangegeven en de stappen die daartoe gezet zijn. Dat wordt gemonitord met casusregie. Het lokaal team kiest samen met jeugdige en ouder een zorgaanbieder uit en de zorgaanbieder moet dat rapporteren aan de lokale aanbieder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *