FNV: Aanbestedingen jeugdzorg een ratrace – Aanbestedingsnieuws

FNV: Aanbestedingen jeugdzorg een ratrace

Aanbestedingen in de jeugdzorg zorgen voor een ‘ratrace’ tussen aanbieders en brengen de continuïteit van de zorg in gevaar. Dat bericht de FNV naar aanleiding van een protestactie vaandaag, 1 mei in Den Haag, die over meerdere sectoren (zorg, vervoer) plaatsvindt. Voor 1 mei om 14:00 op het Malieveld staat ook een aan aanbesteding gerelateerde staking gepland. Volgens de FNV heeft Minister de Jonge (CDA) een blinde vlek voor jeugdzorg.

Daarnaast maakt de torenhoge werkdruk in de jeugdzorg de sector tot burn-out sector nummer 1 en niet aantrekkelijk voor nieuwe instroom van werknemers. Van der Aar: ‘Sinds de overheveling van jeugdtaken naar gemeenten in 2015 is het aantal keer jeugdhulp gestegen met 39.000 jongeren naar 405.000. Tegelijkertijd is het budget voor jeugdzorg tijdens de invoering van de Jeugdwet verminderd met 450 miljoen euro. Waar FNV en de jeugdzorgleden al die tijd voor waarschuwen, gebeurt. Kinderen én de jeugdzorgwerkers betalen de rekening van dit overheidsbesluit.’

©Newton Graffiti
Bron: Flickr

De problemen in de jeugdzorg zijn echter niet alleen door aanbesteden veroorzaakt, als wel door de bezuiniging die ermee gepaard gaat. Er is een toename van het aantal keer jeugdhulp, zo signaleert de bond en dat komt voornamelijk door jeugdhulptrajecten die worden uitgevoerd door het wijk- of buurtteam.

“Uit de CBS-cijfers blijken dat dit van 64.000 in 2016 is gegroeid naar 85.000 in 2017. Van der Aar: ‘Het doel van de nieuwe Jeugdwet was om problemen eerder te signaleren door ‘dichter op de zorgvrager’ te zitten in wijkteams. Dus logischerwijs komen er ook meer problemen boven water. Daarom hadden gemeenten nooit akkoord moeten gaan met overheveling van taken in combinatie met een bezuiniging van 15 procent op jeugdzorg.”

Op 14 mei verzamelen ruim 100 jeugdzorgwerkers van FNV Zorg & Welzijn uit heel Nederland om de ernstige situatie in de jeugdzorg te bespreken. Van der Aar: ‘De tijd van het enkel aanbieden van petities en alarmbrieven aan het ministerie zijn voorbij. Wij sluiten kindvriendelijke acties in de toekomst dan ook niet uit.’

Bron: FNV 30 april 2018

1 thought on “FNV: Aanbestedingen jeugdzorg een ratrace

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *