Kamerbrief over klimaatadaptief maken woonomgeving – Aanbestedingsnieuws

Kamerbrief over klimaatadaptief maken woonomgeving

Spuit 11 geeft ook modder. Terwijl regenwater-ingenieurs al sinds 2015 op hun hoofd staan om te smeken betrokken te worden bij het rainproof maken van straten, en door de aanbestedingen, helemaal in combinatie met de Standaard Rawsystematiek niet aan tafel komen, en zo overal in Nederland bomen uit het straatbeeld verdwijnen, komen nu ook onze minister van Infrastructuur en Veiligheid Van Nieuwenhuizen Wijbenga, en van Justitie Minister Grapperhaus en de staatssecretarissen van Financiën en Binnenlandse zaken tot de conclusie dat we toch echt klimaatadaptief moeten bouwen, in een Kamerbrief naar aanleiding van het hoge water.

De provincie Limburg heeft te maken met ongekende wateroverlast door de grote hoeveelheid regen die is gevallen en de hoge waterstanden. Dit is een ongekende situatie voor deze tijd van het jaar. De impact van de wateroverlast is enorm. Huizen, kelders, bedrijfspanden en winkels lopen onder water, auto’s en andere bezittingen raken zwaar beschadigd. Mensen moeten halsoverkop hun huis, bedrijf of camping verlaten. Heel Nederland heeft de beelden gezien en leeft mee. Hulpdiensten, veiligheidsregio’s, waterschappen, Rijkswaterstaat, het ministerie van Defensie, bewoners en vrijwilligers werken met man en macht om de wateroverlast en schade zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het kabinet heeft veel waardering voor eenieder die zich inzet om te helpen.

De brief gaat aanvankelijk vooral in op het hoogwaterbeleid, maar blijkt ineens een sprongetje te maken naar de woonomgeving, een verantwoordelijkheid van hoofdzakelijk gemeenten en provincies, die dat volgens een Aanbesteding doen, waardoor het kennelijk bijna onmogelijk is om de groenvoorziening te sparen, getuige de vele aanbestedingen die niet zo groen zijn uitgepakt. De Aanbestedingswet is echter niet de verantwoordelijkheid van een van deze ministers.

Die ligt bij Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. Overigens had zijn voorganger Minister Kamp al de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het aanbesteden ook weer belegd bij de gemeenten en provincies, het probleem zit hem volgens de officiële beleidslijn van toen niet in de onuitvoerbare aanbestedingsregels maar in de toepassing ervan. Minister Kamp: probleem zit in de toepassing aanbestedingsregels Van deze beleidslijn is tot heden nog niet afgeweken.

Toch wel opmerkelijk. Een Ministerie van Infrastructuur en Milieu dat nu dan weer een Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is, versus een Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.  Maar misschien ligt dat aan Aanbestedingsnieuws. Sja Limburg. WIe is nou degene die bij jullie de bomen omhakt.

Zo meldt de kamerbrief:

De huidige situatie maakt duidelijk dat het van vitaal belang is dat we als overheden gezamenlijk verder werken om Nederland beter bestendig te maken tegen extreme
weerssituaties. Er ligt een grote opgave om onze woonomgeving en infrastructuur klimaatadaptief te maken voor extreem weer zoals de regenval van de afgelopen
dagen.

Zie eerder:

LCC-methodiek Ruyten Instituut redt bomen van aanbesteding

Jaarverslag Amsterdam: onderbesteding groen door aanbestedingen

Groenlinks Ede wil struik redden van struikocide na aanbesteding

Bomen snoeien Eindhoven centrum

Algemeen overleg Circulaire Economie: struviet, kunstgras maar geen bos

Ook Den Haag heeft nu groene bushokjes

Houtoogstwerkzaamheden voor Staatsbosbeheer II

Staatsbosbeheer uitspraak: ernstige beroepsfout en prijsafspraken

Opnieuw grondruil Staatsbosbeheer: nu Limburgs Landschap, omzeiling aanbestedingsplicht?

PIANOo publiceert praktijkklucht ‘duurzame’ Utrechtse busbaan

 

Belgische toestanden: Zundert wil boombaketalage voor boomkwekers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *