Boskalis bouwt na de zomer busbaan Leiden Katwijk – Aanbestedingsnieuws

Boskalis bouwt na de zomer busbaan Leiden Katwijk

De aanleg van de R-net-busbaan tussen Leiden en Katwijk start na de zomervakantie. Dat blijkt uit een persbericht van de provincie Zuid-Holland. De vrijliggende busbaan loopt vanaf eind 2026 langs de N206 ir. G. Tjalmaweg en door de Duinvallei in Katwijk. De Raad van State wees op 22 april 2024 een voorlopige voorziening en beroep tegen de aanleg van de busbaan af.

De start van de werkzaamheden stond gepland voor begin maart 2024. Die werd uitgesteld doordat enkele bewoners beroep op het provinciaal inpassingsplan (PIP) in stelden en een voorlopige voorziening aanvroegen. Op 22 april 2024 heeft de raad van state dit beroep ongegrond verklaard en de voorlopige voorziening afgewezen. De provincie Zuid-Holland ziet hierin een startmoment van de werkzaamheden. De planning is om alle werkzaamheden voor het einde van 2026 af te ronden.

De provincie werkt nu samen met aannemer Boskalis en de gemeente Katwijk aan de voorbereiding van de werkzaamheden en een gedetailleerde planning. Behalve de aanleg van de busbaan met drie haltes, starten de werkzaamheden na de zomer ook voor het fiets- en wandelviaduct Broekweg, de fietstunnel onder de N206, de geluidsschermen langs de wijk Tranendal en de nieuwe groenstructuur langs de Duinvallei. Ook zal groot onderhoud aan de N206 in de Duinvallei in dezelfde periode uitgevoerd worden. Hierop vooruitlopend voert de provincie voor de zomer al enkele bodemonderzoeken en archeologisch onderzoek uit.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen:

“Ik ben verheugd dat we kunnen starten met het werk aan de busbaan. Dit is een flinke verbetering voor het ov tussen Leiden en Katwijk. Ik begrijp zeker de zorgen van een aantal bewoners uit Katwijk over de overlast van de N206, maar de oplossing ligt niet in het tegenhouden van de busbaan en de geluidsschermen.”

Bron: Zuid-Holland, 24 april 2024
Meer informatie over R-net en de busbaan is te vinden op www.zuid-holland.nl/rnet.
NDR: De Gunfirst werkt in de praktijk als volgt uit: eerst wordt in turboprocedure de bezwaar- en beroepstermijn doorlopen als de plannen nog niet concreet zijn en bezwaar te algemeen is. De aanbesteding is dan allang geweest, maar de bewoners zijn niet eerder geïnformeerd dan met het PIP en dat was ook nog eens uiterst vaag. Zo moet de Raad van State dat bezwaar dan wel afkeuren en het project kan zonder dat er ook maar een democratische hobbel te nemen is, worden uitgevoerd. Dat de aanbesteding N206 ook hoorde bij de PIP was aan de aanbesteding niet te zien, de aannemer is dus eerder geïnformeerd dan de democratie. Ziet u een pip voorbij komen, maak daar dan vooral bezwaar tegen, ook al weet u nog niet wat het is. Je zou er namelijk nog eens de pip van kunnen krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *