Ook Den Haag heeft nu groene bushokjes – Aanbestedingsnieuws

Ook Den Haag heeft nu groene bushokjes

Afgelopen 2 oktober zijn er twee bijzondere bus- en tramhokjes geplaatst in het centrum van Den Haag bij de haltes Spui en Kalvermarkt/Stadhuis. Het gaat om een samenwerking met de HTM en het zijn voor nu twee stuks. Eén heeft een groen dak vol sedum.

Dat zijn een soort vetplantjes die de lucht filteren, zorgen voor biodiversiteit en regenwater vasthouden. De tweede ligt vol zonnepanelen, waarvan de electriciteit gebruikt wordt voor de verlichting en de reclame in het hokje. De twee hokjes zijn onderdeel van een pilot. Als deze succesvol is wordt gekeken of ze door de rest van de stad geplaatst kunnen worden.

Het project maakt deel uit van de Duurzame Dakenjacht, waarmee wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) ervoor wil zorgen dat op elk dak zonnepanelen of groen kan komen. Er zijn nog veel lege daken in de stad die bij kunnen dragen aan het opwekken van energie, tegengaan van hittestress of het verwerken van regenwater.

©Den Haag 2020

Van Tongeren: “Iedereen wordt blij van een dak met zonnepanelen of mooi groen. Je helpt het milieu, je zorgt voor schone energie en je geld levert op je dak meer op dan bij de bank”.

Mensen worden naar verluid ook blij van mooie hoge populieren, zie onder. De populieren filteren meer lucht, zorgen voor aanzienlijk meer biodiversiteit, houden aanzienlijk meer water vast, de populier is recordhouder met tot wel 600 liter per uur.

Maar die heeft Den Haag desondanks niet laten staan. Den Haag is een hele kruistocht begonnen tegen alle populieren en nogal wat statige lanen zijn daarmee ingericht. Er zouden namelijk weleens takken van af vallen. Misschien moest daar eens een meldpunt voor opgericht. Corona is natuurlijk ook erg maar het leed van slachtoffers van vallende takken is echt niet te overzien.

Of mensen dan ook getroost worden met een sedum busdakje, vragen we ons af. Echt dichterlijk klinkt het nog niet. Rijen oneindige sedumdaken aan de einder.

https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/groen-en-bomen/bomen/vervangen-onveilige-populieren.htm

https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/pers/duurzame-en-groene-bushokjes-in-centrum-den-haag.htm

©Den Haag 2020

1 thought on “Ook Den Haag heeft nu groene bushokjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *