De Brabantse boerenklucht van duurzame aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

De Brabantse boerenklucht van duurzame aanbestedingen

Gefeliciteerd hoor, Brabant. Met je duurzame aanbestedingen. Echt een trend die is ingezet. Deze Aanbestedingsnieuws houdt er vreselijk van, maar niet van de zelfvernietiging die dat Brabant over zich afroept. Zo veel bos gekapt. En er valt weinig tot niets tegen te beginnen. Mooi om te wonen, maar niet mooi om er te wonen. Het is een grote natuurramp die zich daar dreigt te voltrekken, als alle met aanbestedingen bedachte plannen ook werkelijk worden uitgevoerd.

Daar kunnen we als Aanbestedingsnieuws natuurlijk niet over schrijven omdat de heide verdrogen natuurlijk op zich niet in een aanbestedingsopdracht is uitgegeven. Dat het daar wel een gevolg van is, maakt dat het aanbestedingslandschap steeds meer verdort tot een grote boerenklucht. Ja, soms houdt het gewoon op. Wat je er nog aan kan doen, Aanbestedingsnieuws heeft echt alles uit de kast getrokken om mensen voor waanzin te behoeden maar het mocht niet baten. De aanbesteding van de renovatie van het Oosterpark was een opmaat voor allerlei groen-aanbestedingen. Allemaal “duurzame” aanbestedingen. Het gaat maar door en door.

Zoals Joost Fijneman al zei, zijn duurzame aanbestedingen farces. Fijneman: Duurzaam aanbesteden een farce Dat bleek ook wel weer met de inzameling van plastic afval: “Aanbesteding inzameling plastic afval een farce”; Volgens 3a3/Aanbestedingsnieuws is dat hele aanbesteden een farce.  Een farce is het Franse woord voor vulling, een Middeleeuws religieus drama kennelijk het eerste is De jongen en de Blinde man Ergens uit 1200. Er werd toen zeker ook al aanbesteed.

Een farce is dus een middeleeuws blijspel of te wel een klucht. Een boerenklucht. Het begint al, als je bij Den Bosch terecht komt in een natte Rotterdamse droom van fantasieloze nieuwbouw van kantoren waar niemand meer werkt door de vogelgriep en de Q-koorts en andere typisch Brabantse ziekten. Een megalomaan groot Gerechtshof waar je bijna niemand door ziet naar binnen of naar buiten gaan. Maar de meest ingrijpende aanbesteding is, toepasselijk voor een klucht, die van het Theater van Den Bosch. Daar bij de Sint Jan is een plein genaamd de Parade en dat had altijd een gelijknamig theater.

In 2019 berichtten we over de theater De Parade, waar een aanbesteding was uitgeschreven die werd gewonnen door NOAHH uit Amsterdam. Interessant. NOAHH, van de Noah van de zondvloed? Die werken ook al aan de Amare in Den Haag. We zochten even op hoe het daar in Den Bosch er nu uit ziet. De sloopkogel is erdoor. Voor kaartjes hoef je er niet meer naartoe. De kassa van theater de Parade is kennelijk verhuisd naar de St. Jorisstraat 131. Dus niet aan de Parade, waar het nieuwe gebouw van het theater moet komen en het oude (met asbest) stond?  We weten het niet zeker want we zijn er niet afgereisd, dat is meer iets voor Gerritje. Maar op Google Maps zagen we dat Theater aan de Parade nog steeds is gehuisvest in de Brabanthallen. Dat is dan weer aan de Diezekade. Apart, zo’n kassa op afstand. Werkt de kassa thuis? Is dat nou handig?

Hoe verder richting België hoe erger het wordt. In Eindhoven is dat hier en daar op een hoogtepunt, daar bouwen ze ook woontorens, midden op de Feldbissbreuklijn. Is dat in afwachting van de grote overstroming van Nederland die volgens Al Gore in 2010 zou moeten komen? Zo heb je ook geen NOAHH nodig, zo zonder zondvloed. NOAHH werkt ook al aan een project in Eindhoven. Waterrijk Eindhoven.  Je hoeft maar even te denken aan de Gender om te weten dat dat op zich ook al weer klinkt als een boerenklucht. En waar blijft dat zwembad de Tongelreep? En het “duurzaam en innovatief kappen” door Staatsbosbeheer?

Daar in Eindhoven begon de waanzin, die tegenwoordig door het hele land trekt om het winkelcentrum vol te leggen met spekgladde rode steentjes, met kolken die steeds verstoppen en zonder bomen, zodat er voor alle winkeldeuren gigantische plassen liggen. Het is erger dan je denkt, maar de Eindhovenaren hebben veel geduld met waanzin. Althans de waanzin van de “normale mensen”. Blckbx.tv liet tijdens een demonstratie van 3 oktober een vrouw aan het woord die een boekje open deed over de Grote Beek. Met hun is kennelijk geen geduld. De mensen worden daar opgesloten en van alle contact met de buitenwereld weggehouden. Misschien, omdat ze als enige wél normaal zijn?

Waanzin mag natuurlijk ook bestaan. Maar je bent toch wel zelf ook een gek als je nooit nee zegt tegen waanzin?  Daarom zeg ik zelf graag nee. Maar helaas, er zijn erg veel “normale” mensen die maar mee blijven gaan in de volslagen waanzin van een ander. We hebben het dan niet over carnaval, of mondkapjes, die gelegenheden proberen mensen vaak iets duidelijk te maken. We hebben het echt over de aanbestedingsterreur van dingen-die-niet-werken en locaties-die-zo-veel-beter-hadden-gekund. Vaak zijn die beslissingen niet eens democratisch genomen. En zonder reden. Of omdat er toch echt iets moest. Hou ermee op. Hou er gewoon mee op. Zeg gewoon nee. Gewoon doen. Of nou ja, gewoon niet doen dan. Maak het niet erger dan het al is.

Helaas gebeurt dat dus niet. Er wordt nog steeds erg weinig nee gezegd tegen waanzin. De waanzin rukt, in tegenstelling tot carnaval, steeds verder op. Zelfs tot in Amsterdam. Waar kennelijk ook carnaval gevierd wordt. Vind je carnaval vervelend? Het voor niks slopen van hele bossen waar mensen in hun jeugd zijn opgegroeid, kerken waar mensen zijn getrouwd, al die aanbestedingsvernietiging is pas echt niet leuk. En die is veel groter dan we denken.

Waarom zou je nou het Atjehplein zo ontwerpen dat je daar diezelfde rode steentjes, die in Eindhoven zo veel overlast gebracht hebben, ook weer hebt terugkomen? Ook weer met Bomen in een Bak. Die verdrogen. Met een plas ernaast. Grote plassen voor de deuren van de huizen. Bij Aanbestedingsnieuws werkt geen landschapsarchitect hoor. Maar moet daar dan niemand door naar buiten of binnen? Zo zag het er ooit uit. Zonder plassen. Er is al genoeg leed, ook zonder plassen.

Of is die grote plas eigenijk een soort Minizondvloed? Overal Minizondvloedjes. Misschien kan NOAHH dan ook even dit plein opnieuw doen. Of hoe zit het precies, lieve mensen. Het is duurzaam. Een plas water is natuurlijk “ook natuur”. Hartstikke rationeel. En de boom die erin is geplant, is exotisch, die houdt helemaal niet van water. En zo’n plas is ook niet erg. Leuk voor de vogeltjes. Hartstikke groen!

2 thoughts on “De Brabantse boerenklucht van duurzame aanbestedingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *