Slangen+Koenis wint opnieuw Tongelreep opdracht Eindhovens zwemcentrum – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Slangen+Koenis wint opnieuw Tongelreep opdracht Eindhovens zwemcentrum

Verrassing maar niet heus. Eindhoven heeft na een aanbesteding dezelfde architect gekozen voor de vernieuwbouw van de recreatie-golfslagbad Tongelreep, als die in de eerste instantie was gekozen, toen het project jammerlijk faalde wegens te veel weerstand bij zowel bevolking als de gemeenteraad.

Op basis van een voorselectie zijn vijf bureaus geselecteerd die een offerte hebben ingediend. Deze bestond uit een visie op de opdracht in de vorm van een eerste schetsontwerp. Daarnaast is aan de bureaus gevraagd hoe ze tegen thema’s aankijken als duurzaamheid, inpassing in Genneper Parken en samenwerking met gemeente en andere partijen.

Een beoordelingscommissie was onder de indruk van de ingediende plannen. Uiteindelijk heeft zij de offerte van Slangen + Koenis Architecten als beste aangewezen. Onder meer de aansluiting met de bestaande situatie en de inpassing van de verschillende nieuwe baden werden positief beoordeeld.

Een plek voor iedereen
“Met het selecteren van de architect en de installateurs komt de nieuwe Tongelreep weer een stap dichterbij. Het eerste schetsontwerp belooft al veel goeds. Het zwembad krijgt de opwaardering die het verdient”, aldus sportwethouder Stijn Steenbakkers. “En nog belangrijker: iedereen die van zwemmen houdt kan hier terecht. Een moderne en innovatieve plek waar je leert zwemmen, plezier beleeft, aan je conditie werkt en waar (top)sporters hun talent ontwikkelen. De nieuwe Tongelreep moet een mooie aanwinst worden voor de hele stad en regio”.

 

Met het selecteren van de architect en de installateurs komt de nieuwe Tongelreep weer een stap dichterbij. Het eerste schetsontwerp belooft al veel goeds zo ijlt de gemeente in het Persbericht. Beetje te veel van het goede en te weinig van het betere.

Het zwembad krijgt de opwaardering die het verdient”, aldus sportwethouder Stijn Steenbakkers.
“En nog belangrijker: iedereen die van zwemmen houdt kan hier terecht. Een moderne en innovatieve plek waar je leert zwemmen, plezier beleeft, aan je conditie werkt en waar (top)sporters hun talent ontwikkelen. De nieuwe Tongelreep moet een mooie aanwinst worden voor de hele stad en regio”.

Slangen+Koenis wilde in eerste instantie al het monumentale ontwerp omvormen tot een blokkendoos met spraypark.  Hoewel Eindhoven meteen het heuglijke nieuws meldde in een persbericht, kregen we er geen plaatjes bij te zien. Op het plaatje zagen we in elk geval geen turbotol glijbaan of de worst die de kinderen voor de neus is gehouden: de wildwaterbaan. Hout, glas en een bad dat er al was.

Aanbestedingsnieuws vindt het nog steeds onbegrijpelijk. Je hebt een uniek golfslagbad met landelijke uitstraling, vol glijbanen, naar een monumentaal ontwerp. En je gaat het slopen voor een el cheapo rechthoekig bad met een sauna-uitstraling door enorme houtwerken zijwanden, van hetzelfde soort als het ontwerp als in Nieuwegein en Rucphen.

Zo bericht het Eindhovens Dagblad naar aanleiding van het persbericht van de gemeente Eindhoven:

Op de plek van het oude en gesloten recreatiebad krijgt de nieuwe zwemaccommodatie een 50-metersportbad, een trainingsbad, een instructiebad en een recreatiebassin.

Terwijl je al 2 rechthoekige baden had ter plaatse, waaronder 2 50-meter baden en een 25-meterbad. En dan ook nog eens een buitenbad. Hoe veel gekker moet het dan worden?Ga er nog een derde 50 meterbad bij leggen? Doe je niks en gebruik je dat bestaande 25meterbad? Waarom zou je dat dan doen? En waarom moet het recreatiebad dan nog gesloopt? Wat is je inkoopstrategie?  Omdat je Slangen+Koenis een zak geld wil geven, en zelf de glijbanen verpatsen, dat is echt het enige, wat we kunnen bedenken.

Misschien nog een complottheorie met bewijs vernietigen? Ja de gekste dingen ga je denken, de precieze kosten van dit grapje moet ook nog eens geheim blijven, zo blijkt uit de verslaggeving van het Eindhovens Dagblad.

Wat het zwembad nu precies gaat kosten is geheim. Globaal is de investering meer dan 30 miljoen euro. De gemeente legde extra geld op tafel maar kan ook rekenen op 7,5 miljoen euro uit de Regio Deal Brainport. Ook de KNZB draagt financieel bij.

Dus wat is de truc als je een gefaald plan hebt? Dien het gewoon opnieuw in. Lukt het niet de eerste keer, doe het dan 4 jaar later opnieuw. En zorg ervoor dat de kinderen in de tussentijd niet kunnen zwemmen. Die willen dan vanzelf wel hun peperdure speelgoedautootjes waar ze jaren niet mee mogen spelen, ruilen tegen je blok hout met vier kroonkurken. Knap hoor. Kun je dat mooie speelgoedautootje op marktplaats versjaggeren. Een kinderhand is gauw gevuld.

Zie eerder:

Eindhovense aanbesteding Tongelreep is toch stiekeme sloopopdracht

Alweer !!! een nieuwe aanbesteding Tongelreep Eindhoven

Architectenselectie omvorming zwembad de Tongelreep Eindhoven

Weer een aanbesteding Tongelreep

Tongelreep zwembad renovatie kostenstijging 9 miljoen

Aanbesteding renovatie Tongelreep mislukt

Vergelijkbaar:

Zwembad van Tuylpark, Zoetermeer

 

Dinkelland houdt aanbesteding voor nieuwbouw zwembad Dorper Esch

 

©Eindhoven 2021

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook:

Studio040 – Vernieuwde Tongelreep toont eerste gezicht

en:

 

 

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1 thought on “Slangen+Koenis wint opnieuw Tongelreep opdracht Eindhovens zwemcentrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *