Fijneman: Duurzaam aanbesteden een farce – Aanbestedingsnieuws

Fijneman: Duurzaam aanbesteden een farce

Duurzaam aanbesteden is een farce. In 84% van de aanbestedingen in de bouw speelt duurzaamheid helemaal niet mee. De eis van een Co2-ladder ziet alleen toe op de inschrijvers en niet op de opdracht zelf. Dat stelt Joost Fijneman, directeur van het Aanbestedingsinstituut, naar aanleiding van een jaarlijkse presentatie van het onderzoek van dat instituut. Fijneman noemt het grootste punt van zorg dat weinig over kwaliteitscriteria wordt nagedacht.

Foto Fina van der Weide,  http://www.hersteloosterpark.nl/Piwigo/picture.php?/985/category/16
Foto Fina van der Weide,
http://www.hersteloosterpark.nl/Piwigo/picture.php?/985/category/16

Eerder meldde de Minister van Infrastructuur tijdens een verslag van algemeen overleg over de begrotingsbehandelingen dat zeer hoge percentages van de overheidsinkopen duurzaam zijn. “De doelstelling 100% duurzaam inkopen heeft betrekking op het toepassen van minimumeisen. Onderzoek in 2010 naar de toepassing van minimumeisen gaf aan dat er zeer hoge percentages behaald werden. Inmiddels reiken ambities verder en wordt er gewerkt aan het vaststellen van nieuwe doelstellingen.

In het PvA MVI 2015 is aangekondigd een nieuwe monitor te ontwikkelen. In de uitwerking wordt onderzocht of er inzicht te bieden is in prestaties van diverse sectoren. Duurzame inkoop leidt niet perse tot méérkosten. MVI kan ook kostenneutraal zijn of tot kostenbesparing leiden, zoals bijvoorbeeld bij aanbesteding op levensduurkosten in plaats van aanschafprijs.”

http://www.cobouw.nl/artikel/1649831-duurzaam-aanbesteden-blijkt-een-farce

Zie ook onder nr. 147
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XII-7.html

en onze eerdere berichtgeving.

Hoeveel inkoop is er nu duurzaam?

 

1 thought on “Fijneman: Duurzaam aanbesteden een farce

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *