‘Aanbesteding inzameling plastic afval een farce’ – Aanbestedingsnieuws

‘Aanbesteding inzameling plastic afval een farce’

Een aanbesteding voor de inzameling van plastic afval in de gemeente Leek (Groningen), draait volgens Dagblad van het Noorden stevent af op een farce. Hummel Recycling in Leek en HRM uit Grootegast hebben opnieuw de aanbesteding gewonnen. De opdracht is openbaar aanbesteed na jarenlang onderhands te zijn gegund. Ze waren de enige deelnemer. Hummel slaat ingezameld plastic in balen op in afwachting van opkopers. HRM levert containers en inzameling.

Een van de belangrijkste andere grote marktpartijen is van Gansewinkel. De enige lokale concurrent is volgens de krant afgehaakt op een social return eis van 30% van de medewerkers. Nu de procedure via een aanbesteding verloopt is het proces volgens de krant ook nog €350.000 duurder geworden. 

Een groep bezorgde bewoners heeft zich voor de bestuursrechter beroepen op de opdrachtverlening. “kan niet dat het bedrijf door mag groeien zonder dat er rekening wordt gehouen met omwonenden. Volgens Fris Leek heeft Van Gansewinkel duidelijk een beter rapport ingeleverd voor de afvalverwerking”.

Bron: DvhN, 22 augustus 2017

Zie ook een wob-verzoek  over de aanbesteding op de website van Fris Leek.

http://www.frisleek.nl/BW%20besluit%2023-10-2012.pdf

De actiegroep Fris Leek vindt het ongehoord dat de opdracht jarenlang zonder aanbesteding is geplaatst:

“Als actiegroep FrisLeek hebben we naar deze aanbesteding een onderzoek gedaan mede door een Wob verzoek bij de gemeente in te dienen. Uit dit Wob verzoek is in ieder geval al gebleken dat de gemeente Leek lang geprobeerd heeft het afval contract zonder een aanbesteding bij de bevriende ondernemer neer te leggen. Volstrekt illegaal natuurlijk, en uiteindelijk heeft de gemeente het dan ook niet aangedurft. Dat er naar alle waarschijnlijkheid toezeggingen zijn gedaan naar deze ondernemer blijkt ook wel uit deze stukken. De unieke milieuinzamelings auto’s van 350.000 euro per stuk waren al besteld en bijna geleverd alvorens de aanbesteding ook nog maar was gegund. Duidelijk een gevalletje van de aanbesteding zo schrijven dat de gewenste partij de opdracht krijgt. Dat blijkt ook wel uit de volledig subjectieve manier van waardering die in de aanbesteding is toegepast. Dat het de burgers van leek dan over de contract periode van 6 tot 8 jaar zo’n 1.8 miljoen Euro meer kost…ach wat maakt dat deze VVD wethouder nou uit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *