Boskalis tekent contractverbreding A2 Limburg met bewegende begrenzing Go Barry
Rijkswaterstaat en Boskalis hebben op 5 oktober 2023 het contract ondertekend voor de verbreding van de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Hiermee gaven zij het startsein voor de realisatie van het project, aldus Rijkswaterstaat. In augustus werd de gunningsbeslissing bekend, met de ondertekening is het project contractueel bevestigd aan Boskalis.
Tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreedt Rijkswaterstaat de A2 over een lengte van 18 km. De huidige 2 x 2 rijstroken breiden we uit naar 2 x 3 rijstroken met vluchtstroken.
Voorafgaand aan de ondertekening benadrukte Minister Harbers het belang van de wegverbreding: ‘De A2 verbindt Limburg met de rest van ons land en het buitenland. Daarom ben ik blij dat we deze drukke weg aanpakken om het wegverkeer hier, op het smalste stukje van Nederland, meer ruimte te geven.’
Pim van der Knaap: ‘Wij kijken er naar uit om de komende jaren een mooie samenwerking op te bouwen met Rijkswaterstaat. Zorg te dragen voor de bereikbaarheid van Zuid-Limburg en een veilige uitvoering mede door de inzet van de Go-Barry.’
. Inmiddels is de op afstand bestuurbare barrier Go-Barry in diverse pilots succesvol ingezet.
Het idee voor de Go-Barry ontstond bij Thijs Hagedoorn, hoofduitvoerder bij Boskalis. Een meerijdende barrier was voor hem dé oplossing geweest voor de problemen(externe link) waar hij tijdens werkzaamheden aan de Houtribdijk tegenaan liep.
Toen verplaatsing in de nacht ook niet meer mocht in verband met rondvliegende vleermuizen, werden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd. Hagedoorn vroeg zich hardop af waarom ze eigenlijk geen mobiele barrier hadden; dat zou het probleem oplossen. ‘Ik dacht dat zoiets allang bestond, ergens in Amerika ofzo, en dat we het alleen maar onze kant op hoefden te halen.’ Dat bleek niet het geval.
Zie ook:
https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2023/05/natuurcompensatie-bij-de-verbreding-van-de-a2
NDR
De redactie van Aanbestedingsnieuws vindt het maar weer uiterst opmerkelijk, want de inkoop hoort niet vooraan te staan in de realisatie van wegverbredingen. Een democratisch akkoord op het project hoort voorop te staan.
Het lijkt wel subliminale communicatie met die Go Barry, dat ook bij dit project wordt gewerkt met bewegende doelposten. Eerst kan het niet omdat het het volgende moment toch kan. Er wordt een harde grens getrokken en de harde grens wordt daarna een beetje opgeschoven.
Typisch Limburgs, grenscorrecties, dat dan wel. Verlies van 3-0 met Twente hoeft ze niet in de koude kleren te zitten, zo komt Fortuna Sittard zo nog wel in beeld voor het landskampioenschap met al die bewegende doelposten. Als je het idee hebt, dat de muren op je af komen, misschien is dat dan ook zo.
Zie eerder:
Boskalis wint A2 wegverbreding Vonderen – Kerensheide