Boskalis wint A2 wegverbreding Vonderen – Kerensheide – Aanbestedingsnieuws

Boskalis wint A2 wegverbreding Vonderen – Kerensheide

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de verbreding van de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide definitief gegund aan Boskalis. Dat bericht Rijkswaterstaat, op 28 augustus 2023. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind 2027.

A2 vonderen ©Rijkswaterstaat 2023
Al eerder is de doorstroming (verondersteld door RWS) verbeterd* door het openen van spitsstroken. Omdat spitsstroken minder capaciteit* hebben dan reguliere rijstroken en worden afgesloten bij incidenten of slecht weer, ontstaan er echter nog steeds regelmatig files.* Daarom verbreedt Rijkswaterstaat de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide van 2 x 2 rijstroken plus spitsstrook naar 2 x 3 rijstroken plus vluchtstrook.
Bij het persbericht vonden we een heel positief toekomstbeeld, betere doorstroming, minder files, minder sluipverkeer…

‘De verbreding van dit traject moet leiden tot een betere doorstroming, minder files, grotere verkeersveiligheid en minder sluipverkeer in de regio. De verbeterde bereikbaarheid heeft positieve effecten op de economische ontwikkeling van Limburg’, aldus Patricia Zorko, waarnemend directeur-generaal bij Rijkswaterstaat.

‘Rijkswaterstaat heeft veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing van de snelweg en nemen we diverse natuurmaatregelen*.’ Na een uitgebreide voorbereiding kunnen de werkzaamheden binnenkort van start.

Peter Berdowski, CEO Boskalis: ‘We zijn verheugd dit omvangrijke infraproject voor Rijkswaterstaat te mogen uitvoeren en daarmee een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van Midden- en Zuid-Limburg.’ De toepassing van innovatieve oplossingen en een projectaanpak waarin leefbaarheid voor de omgeving en veiligheid voor onze medewerkers en de weggebruikers een centrale rol spelen waren onderscheidend bij de gunning. Met onze jarenlange expertise op het gebied van grondverzet, grondstoffen, wegenbouw en bouw van civiele kunstwerken kijkt ons team van gepassioneerde collega’s uit naar het uitvoeren van dit belangrijke project.’

Zie ook:

NDR

De foto hierbij hebben we van ons eigen archiefje, het is dezelfde als die van het eerdere bericht van 16 juli. Zien we dat nou goed? De dubbele hondkluif rotonde bekend van de apekermis bij Oosterhout/Dongen, van het luisteren naar bewoners, een vermoedelijke klas vol 16-jarigen op scooters die illegaal willen racen de hele nacht op een stuk weg waar niemand ooit komt.  Moet dat daar ook?

Hier een opsomming van eerdere artikelen over de zaak:

A2 Vorderen budgetoverschrijding kamerbrief 17 juli 2023 (term “Vorderen” verkeerd in onze berichtgeving, beetje suf https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2023Z13699&did=2023D32663)

Verbreding A2 aanbesteding Vonderen Kerensheide 6 december 2022

A2 wegverbreding aanbesteding al op gang 26 juli 2022

A2 Echt-Stein gunfirst al 3 jaar eerder afgeblazen 11 januari 2022

Aanbesteding verwacht voor snelwegverbreding en ecoductentsunami Geleen  08 april 2021

Reconstructie route A2 – Haven – Poort van Stein  2019

Iets met verduurzaming woningen in Stein, zo begrijpen wij

Stein start weer aanbesteding zonnepanelen

Kijk dat viel niet op omdat in het bericht van de A2 Vonderen ongeveer diezelfde foto ook zat maar dan met maar 1 kant van de hondekluif zodat je het element racebaan niet zo heel duidelijk ziet. Gauw maar even een screenshot maken, dan ziet u dat de foto bij het project echt een hele aparte uitsnede is waarin de meest bewonersonvriendelijke informatie niet opvalt.

©Aanbestedingsnieuws/Rijkswaterstaat 2023 Klik op de afbeelding om te vergroten.

Als tweede zin voegt Rijkswaterstaat aan het persbericht toe “Deze verbreding naar 2 x 3 rijstroken plus vluchtstrook, is noodzakelijk om de beschikbaarheid van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Midden- en Zuid-Limburg te vergroten.”  Dat zegt kennelijk iets over de inkoopbehoefte. Even verderop staat “moet leiden” moet ja, maar doet het dat ook. Lezen wat er staat dus, normaal staat er iets in de trant van “noodzakelijk om de doorstroming te bevorderen”, wat gewoon niet zo is, met wegverbredingen.

Er staat nu dus, dat het project noodzakelijk is voor de weg-beschikbaarheid in de regio. Die ook nog eens het smalste van het land is, dus ja ergens anders kunnen ze de weg ook niet leggen. Noodzakelijk voor de beschikbaarheid … … laat het even bezinken… dat is hetzelfde als noodzakelijk voor de heb. Keihard nodig hebben om het maar te hebben, dat had de Amsterdamse redactie ook met 3 pakken koffie in de aanbieding boven op de plank bovenin achter een pak vermicelli uit 2018. We dachten dat het veel gebruikt zou worden.

Is het niet vreemd dat Aanbestedingsnieuws hier als enige de noodzakelijkheid van het project nog tegenspreekt, als het zo evident zou zijn als Aanbestedingsnieuws zegt?  Dat is helaas helemaal niet vreemd. De enigen voor zijn de ambtenaren en ondernemers die het uitvoeren, en die hebben altijd Bastognekoekjes-effect, de enigen tegen zijn de bewoners, en die hebben het NIMBY-principe tegen zich.  Het zegt allemaal niet veel over de wiskundige kwaliteiten van Aanbestedingsnieuws en veel meer over ons ambtenarenapparaat, het succes van een Ash-experiment onder de uitvoerenden van het A2 Vonderen Kerensheide project en het bastognekoekjes-effect. Het lijkt erop of geen een wegverbreding nog te stoppen met evidente waarheden als koeien.

Iemand vond ook de legervesten zo geschikt dat ze zijn gebruikt en aangetrokken. Waarschijnlijk heel veel meer iemanden, hebben de applausmachine ingezet om het toejuichen van een duurzame parkeergarage die een dag later zou instorten en veranderen in een duurzame ronkende puinhoop. Misschien was er iemand zo dapper om van tevoren te waarschuwen. Het geeft niet dat er ergens een individuele ambtenaar fout zat en zich er niet over durft uit te spreken, het geeft dat mensen willens en wetens tegen zeer grote risico’s door blijven gaan met white lies die helemaal niet white zijn terwijl er iemand in de instortende parkeergarage had aanwezig kunnen wezen.

Inkoopbeleid dat opzettelijk niet waarheidsgetrouw is, is ook opzetttelijk ondoelmatig en veroorzaakt slachtoffers. Daar is aanbesteding echt te onbelangrijk voor. Mensen die zich opofferen voor de waarheid, ja dat valt te snappen, mensen die zich willens en wetens opofferen voor een aanbestedingsbeginseltje, dat zullen geen stadions vol zijn. Met kritisch persberichten lezen is het dan ook wel duidelijk hoe de hazen lopen bij dit project. Zo begrepen we ook wel aan de hand van wat persberichten hoe de faalkansen zijn bij het ICT project van de Maeslandkering.

En goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Lezen redt levens.

1 thought on “Boskalis wint A2 wegverbreding Vonderen – Kerensheide

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *