Steekpartij Castricum door minderjarigen Horizon – Aanbestedingsnieuws

Steekpartij Castricum door minderjarigen Horizon

Steekpartij door aanbesteding? De twee minderjarigen die een 18-jarige plaatsgenoot hebben neergestoken in Castricum, verbleven in de Horizon-instelling in Bakkum. Dat berichtten familieleden van het slachtoffer via Facebook. Horizon won de aanbesteding voor Jeugdzorg in Noord-Holland, ten koste van de gesloten (d.i. ‘met tralies’, niet ‘dicht’) instelling Transferium/Parlan. De jongeren van 15 en 17 liepen weg van de kersverse instelling en begingen op hun vlucht de gewelddadige beroving. Als reactie wil nu Horizon tralies plaatsen voor het gebouw in Bakkum waar de jongeren verblijven. Parlan/Transferium uit Heerhugowaard, de GGZ-instelling die bij een aanbesteding de opdracht voor jongerenopvang verloor, had echter al dergelijke voorzieningen.

Transferium was de enige gesloten jeugdvoorziening in Noord-Holland. Er verbleven de jongeren die de zwaarste vorm van jeugdzorg hadden opgelegd gekregen. In totaal waren 5 jongeren uit de instelling betrokken bij de steekpartij. Zij moesten gesloten worden opgevangen, met name om niet terug te vallen in hun oude gedrag, zo stelt een van de famillieleden. Zij roepen Castricummers op op te letten op zichzelf en de kinderen, nu het in Castricum een Wilde Westen aan het worden is. De familie van de slachtoffers pleit er dan ook voor dat de jongeren weer bij de verliezer van de aanbesteding, Transferium worden geplaatst.

Transferium Heerhugowaard tegen de aanbesteding jeugdzorg 2018

Directeur Vrank Post zag de bui al hangen toen de aanbesteding verloren werd, vorig jaar:

Directeur Transferium, Vrank Post: “Het kan niet zo zijn dat een papieren aanbesteding de in 10 jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt. De rust, het veiligheidsgevoel en het vertrouwen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg zo hard nodig hebben, wordt hiermee weggehaald. Daarnaast dreigt sluiting van onze locatie Transferium, de enige gesloten jeugdzorginstelling in Noord-Holland. Het kost een ander van buiten de regio jaren voordat deze een hecht en goed functionerende samenwerking rond de jongeren in de gesloten jeugdzorg heeft opgebouwd. Die tijd hebben de jongeren niet. De consequenties zijn enorm en onomkeerbaar”.

Direct na gunning werd al bekend dat de nieuwe leverancier van Jeugdzorg problemen had met huisvesting. De leverancier moest nog een locatie zoeken in de regio, terwijl voormalig leverancier Transferium dat gewoon had in Heerhugowaard. Ondanks dit nieuwe falen wat sterk wijst op de ongeschiktheid van Horizon hebben de 18 gemeenten de opdracht nog niet ingetrokken. Omdat de rechter al meermaals zorg heeft opgelegd aan jongeren in Transferium, is Transferium inmiddels onderaannemer van Horizon. Terwijl Transferium voorheen direct aan het werk was voor de gemeentelijke opdrachtgever, is het dus nu indirect alsnog opdrachtgever, bij gebleken incompetentie. Eerder noemde een kinderrechter de plaatsing bij Horizon al in strijd met de (kwaliteiseisen uit de) Jeugdwet.

Het roept qua aanbestedingsrecht opnieuw de vraag op, niet alleen waarom er dan toch aan Horizon gegund is. Omdat je niet mag gunnen op doelmatigheid? Ook, roept het de vraag op waarom de gunning desondanks in stand blijft, nu steeds meer blijkt dat de instelling niet voldoet aan de gestelde eisen, Hoe zit het met het toezicht in de contract management fase door de 18 gemeenten? Is er geen sprake van wanprestatie?

https://www.facebook.com/groups/castricuminfo/?post_id=1153042588422560

 

Zie eerder op Aanbestedingsnieuws:

 

Getouwtrek instellingen na jeugdzorg aanbesteding

Leuren met kind 2: Rechter wijst jongere naar Triversium/Transferium

Politiek stelt opnieuw vragen aanbesteding jeugdzorg

Aanbesteding Jeugdzorgplus NH inderdaad vooringenomen

Links Noord-Holland wil stoppen met aanbesteding jeugdzorg

De Jonge ziet geen verband tussen aanbesteden en suicidale jongeren

Aanbesteding jeugdzorg NH, reisafstand onbekend

Rechter laat gunning Horizon Jeugdzorg Noord Holland toe

Uitspraak aanbesteding jeugdzorg Noord-Holland op 5 december

Horizon zoekt huisvesting in gebied gewonnen aanbesteding

Aanbesteding jeugdzorg in Noord-Holland blijft gemoederen bezig houden.

 

En

3A3: Aanbestedingsregels intrinsiek onuitvoerbaar

Plaatsing minderjarigen op locatie Antonius Horizon in strijd met de regels

1 thought on “Steekpartij Castricum door minderjarigen Horizon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *