GVB laat Tiny Miracles duurzame wegwerpmondkapjes maken – Aanbestedingsnieuws

GVB laat Tiny Miracles duurzame wegwerpmondkapjes maken

Het zijn nog steeds wegwerpmondkapjes maar deze kunnen wel ” vaker” gebruikt worden, de duurzame variant van het Amsterdamse gemeentelijk vervoerbedrijf, de GVB. Tiny Miracles heeft de mondkapjes geproduceerd. Ze zijn ook geproduceerd met social return,. De GVB is enthousiast.

Goeie bedoeling hiero goeie bedoeling daaro bij het GVB strooien ze ermee. “Duurzaam” volgens het GVB,  want je kan ze wassen (op een onduurzame 90 graden om het weer redelijk steriel te krijgen) en dat ” scheelt flink in afval” , al scheelt het natuurlijk nog veel meer in afval als je ze helemaal niet op hoeft.

Het waardevolle werk van Tiny Miracles willen we hier graag nog een keer benadrukken. Met de aanschaf van ieder setje draag je direct bij aan hun missie: het bestrijden van armoede in India. De werkwijze van Tiny Miracles is zo ingericht dat er naast het hebben van goed betaald werk voor de lokale bevolking, ook gezorgd wordt voor de opleiding van kinderen, gezondheidszorg en bijvoorbeeld spaar en -pensioenvoorzieningen in India.

De mondmaskers komen dus uit India. Interessant…. In India gaat het sinds de Corona plandemie behoorlijk slecht. Kwetsbare groepen in de Indiase samenleving zijn hard getroffen door lockdowns. Veel kinderen worden sociaal-economisch gedwongen arbeid te verrichten. De textielindustrie in India is toch al een risciobranche voor kinderarbeid. Kinderen werken meer dan 14 uur achter elkaar in illegale sweatshops.

Want inderdaad… na ongeveer 5 minuten googlen vonden we dat de goede bedoelingen nog steeds naar de hel leiden. Wij dachten tenminste hieronder ook kinderen te zien, op onderstaande filmpje. En hoe dan ook werken de sweatshops niet hygiënisch (bron en bron) . In China is het volgens de New York Times dwangarbeid door de Oeigoeren.

Bij het GVB is de achtergrond tenminste voor zover Aanbestedingsnieuws kon nagaan, wel zuiver. De mondmaskers van het GVB zijn ontworpen door Pepe Heykoop van de Design Academy in Eindhoven, in samenwerking met Human Rights Tattoo, die de mensenrechten op de arbeiders hun arm tatoueren, en tenminste ogenschijnlijk wel eerlijk gemaakt; blijkbaar door de vrouwen van de Pardeshi, een lage kaste in Mumbai. Op de website van Tiny Miracles vinden we een heel verhaal over enkelen van hen. Rik van der Linden maakte daar al eens een documentaire over. De mondmaskers worden per 2 stuks verkocht en kosten € 8,95 per set.

Als u wil dat Aanbestedingsnieuws er in een vliegtuig achteraan vliegt, moet u toch eens een abonnement overwegen. Voorlopig is onze vliegopmetjemondmasker-actieradius beperkt tot wat met de fiets bereikbaar is.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *