Uitspraak aanbesteding jeugdzorg Noord-Holland op 5 december – Aanbestedingsnieuws

Uitspraak aanbesteding jeugdzorg Noord-Holland op 5 december

©Parlan, 2018

Transferium daagt de gemeenten in Noord-Holland die de inkoop van jeugdzorg niet meer gunnen aan de GGZ-instelling van Noord-Holland maar aan Rotterdam; voor de rechter. De zitting (edit: uitspraak) staat gepland voor aanstaande 5 december 2018.

Door de voorlopige gunning van de aan Horizon uit Rotterdam, dreigt er volgens Transferium straks een deel van jongeren buiten de regio te worden opgevangen. Dit heeft bij medewerkers, ondernemingsraad en ook bij ouders, jongeren, politieke partijen, samenwerkingspartners, jeugdrechtadvocaten, Defence for Children tot een storm van protest geleid.

Daarmee zijn volgens de GGZ-instelling 72 jongeren, die nu verblijven in gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard, de dupe van de bovenregionale aanbesteding Jeugdzorgplus 2019-2021.

Directeur Transferium, Vrank Post: “Het kan niet zo zijn dat een papieren aanbesteding de in 10 jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt. De rust, het veiligheidsgevoel en het vertrouwen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg zo hard nodig hebben, wordt hiermee weggehaald. Daarnaast dreigt sluiting van onze locatie Transferium, de enige gesloten jeugdzorginstelling in Noord-Holland.

Het kost volgens Post een ander van buiten de regio jaren voordat deze een hecht en goed functionerende samenwerking rond de jongeren in de gesloten jeugdzorg heeft opgebouwd. Die tijd hebben de jongeren niet. De consequenties zijn enorm en onomkeerbaar”.

Lector Residentiële Jeugdzorg Peer van der Helm vindt dat de aanbesteding ervoor zorgt dat geld opgaat in de organisatie en niet in de jeugdzorg zelf. “De extreem moeilijke groep jongeren in de gesloten jeugdzorg zouden nooit onderwerp van aanbesteding mogen zijn. Veel van deze kinderen hebben al meerdere instellingen achter de rug, soms zelfs tientallen in korte tijd. Daardoor wordt hun gedrag iedere keer moeilijker en worden ze uiteindelijk onbereikbaar voor hulpverlening. Sommigen proberen zichzelf van kant te maken. In Transferium hebben ze uiteindelijk wel de stabiliteit gekregen. Wanneer we deze kinderen weer moeten verplaatsen kan dit voor sommigen de druppel zijn. We moeten in het belang van het kind denken, in plaats van in marktwerking”.

Transferium biedt in Heerhugowaard vanaf 2008 gesloten jeugdzorg, aan jongeren tussen 12 en 18 jaar uit Noord-Holland Noord. Op dit moment behandelt Transferium 72 jongeren waarvan 50 uit de regio’s Alkmaar, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. Deze jongeren krijgen in Transferium de zwaarste vorm van jeugdzorg. Dit omdat de jongeren als gevolg van hun opvoedsituatie en stoornissen, extreem ernstige problemen hebben zoals suïcidaliteit, agressie, verslaving en loverboy problematiek. Daarbij heeft een deel ook een verstandelijke beperking wat de gedrags- en ontwikkelingsproblemen verergert.

Bron: Parlan, 24 november 2018

1 thought on “Uitspraak aanbesteding jeugdzorg Noord-Holland op 5 december

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *