Veiligheidsregio Noord-Holland Noord houdt proefinzet Drones met Avy en CHC – Aanbestedingsnieuws

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord houdt proefinzet Drones met Avy en CHC

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord houdt een proef inzet met drones. De drones worden ingezet bij de bestrijding van natuurbranden. De drones gaan vanaf 1 september de lucht in om natuurbranden te ontdekken met een infraroodcamera die de drones aan boord hebben. De drones kunnen ook de grootte en ontwikkeling van de brand in kaart brengen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werkt hiervoor samen met de Nederlandse dronebouwer Avy en CHC Helicopters Netherlands.

In een periode van zes maanden testen de drie partijen uit of de inzet van drones in het langgerekte duingebied van Noord-Holland Noord een positieve bijdrage levert aan het bestrijden van natuurbranden. CHC heeft de benodigde mankracht en de vergunningen geregeld om de drone in te kunnen zetten.

“Er zijn eerder testvluchten gedaan boven de Veluwe. Nu willen we weten hoe je een goed overzicht kunt krijgen in heuvelachtig duingebied en wat de krachtigere zeewind voor invloed heeft.”,
Niels van Roon van CHC Helicopters.

Ook moet de verbinding tussen de camera in de drone en de mobiele commando unit van de veiligheidsregio optimaal zijn, zodat het brandbestrijdingsteam zich direct een goed beeld van de brand kan vormen. Een ander punt van onderzoek is de verbinding van de drone met het telecomnetwerk in de regio. Directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Krishna Taneja: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe overheid en bedrijfsleven kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Daarbij is het natuurlijk prachtig als we innovatieve technieken kunnen inzetten om de veiligheid in onze regio te verhogen.” De veiligheidsregio stemt haar bevindingen af met Brandweer Nederland.

Voor Avy is het maatschappelijk belang een pluspunt in deze samenwerking.

“Met onze drones kunnen we branden vroegtijdig herkennen en zo levens redden en schade beperken. We werken momenteel aan een verbeterde versie die met hogere windkracht kan vliegen en waarbij de camera nog beter is gepositioneerd.”

CEO van AVY – Patrique Zaman 

Naast natuurbranden kunnen de onbemande luchtvaartuigen ook gebruikt worden om met de infraroodcamera’s vermiste mensen te vinden. Bovendien onderzoeken de samenwerkende partijen hoe de drones van pas kunnen komen bij het zoeken naar drenkelingen.

“We kunnen tot vijfhonderd meter uit de kust ondersteunen bij het vinden van mensen in nood”,  “Een blik van boven kan zeker behulpzaam zijn.”CHC-projectleider Van Roon

De Veiligheidsregio wil dat bij een goed verloop van de proef de drones in de nabije toekomst gestationeerd worden in het duingebied van Noord-Holland Noord, waar in deze regio de meeste natuurbranden voorkomen. Zo kunnen de drones snel in actie komen.

Bron: Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, 1 september 2021

Zie eerder op Aanbestedingsnieuws:

Natuurbrandverspreidingsmodel voor het IFV

Marktconsultatie “Tankautospuit combi en tankautospuit medium”; Noord Holland Noord

Nederlands drone camerateam wint Oostenrijkse aanbesteding promofilm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *