Opnieuw zwembad onder druk gemeentelijk wensdenken, nu Nijmegen – Aanbestedingsnieuws

Opnieuw zwembad onder druk gemeentelijk wensdenken, nu Nijmegen

Opnieuw staat de voortgang van een zwembad, nu in Dukenburg bij Nijmegen, onder druk omdat gemeenten op zoek gaan naar partijen die zwembaden commerciëel willen beheren. Er staat dus weer een aanbesteding of concessie voor een zwembad op komst. Commercieel beheren van een zwembad kan alleen, als onfinancierbare kosten bij de gemeente komen te liggen. Maar gemeenten die ineens zwembaden gaan afstoten is het meestal daar nou juist om te doen.

Het persbericht meldt dat Stichting Zwembad Dukenburg (SZD) stopt vanwege financiële problemen met de exploitatie van Zwembad Dukenburg. Dit is de gemeente met de stichting overeengekomen. De gemeente zoekt nu een partij die de bedrijfsvoering van het zwembad voor maximaal 5 jaar overneemt. Met dit besluit wil de gemeente ervoor zorgen dat Zwembad Dukenburg voor bewoners open kan blijven tot het nieuwe zwembad in Winkelsteeg open gaat.

Volgens wethouder sport, Jean-Paul Broeren wil de gemeente Nijmegen er alles aan doen om het zwembad voorlopig open te houden: ‘We gaan voor een leven lang sporten en bewegen voor alle inwoners met goede, toegankelijke sportaccommodaties. Het college van burgemeester en wethouders heeft ook in november 2022 aan de gemeenteraad gezegd de zwembaden open te houden tot het nieuwe zwembad open is. ‘We gaan een nieuwe partij vinden die het stokje van stichting Zwembad Dukenburg overneemt zodat inwoners in het zwembad kunnen blijven zwemmen.’

De gemeente beëindigt de huur- en subsidierelatie met SZD en selecteert zo snel mogelijk een nieuwe exploitant voor Zwembad Dukenburg. De geplande overgang naar de nieuwe uitbater is op 1 februari 2024.

De medewerkers die nu in loondienst zijn bij SZD behouden hun contract en komen in dienst van de nieuw te werven exploitant.

Een onafhankelijk accountant heeft in augustus 2023 een rapport gemaakt van de financiële situatie van SZD. Uit het rapport blijkt dat de financiële situatie van SZD onhoudbaar is, waarmee de continuïteit van het zwembad in gevaar komt. De huurachterstand van bijna € 200.000 bij de gemeente hoeft de stichting niet aan de gemeente terug te betalen. De gemeente ziet geen mogelijkheid om de huur te verhalen op SZD.

Bron: Nijmegen, 2 november 2023

https://www.nijmegen.nl/nieuws/gemeente-zoekt-nieuwe-exploitant-zwembad-dukenburg/

NDR

In theorie is het inderdaad mogelijk zwembaden commerciëel te beheren. Dit werkt met name als er daar genoeg groepen zwemballetters en waterpolo’ers zijn waar het bad aan verhuurd kan worden, vermits het bad daarvoor geschikt is, en misschien omdat er daar geld wordt gevraagd voor parkeren of omdat er horeca is die toch altijd wel goed loopt. In een drukke stadswijk in Amsterdam of Rotterdam of zo is dit allemaal in theorie mogelijk. Natuurlijk wordt dat in Nijmegen alweer heel veel moeilijker

In de praktijk kost een zwembad altijd geld. Dat doet zwembad niet, dat doet een samenleving door eisen te stellen aan het zwembad. Verwarmd, overdekt, glijbanen, duikplanken, horeca, zwemleraren, toezicht, avondopening. Als je te veel gaat eisen van een zwembad, dat komt er geen zwembad.

De belangrijkste kostenpost bij zwembaden, zit niet in de duikplank, maar in de loonkosten van zwembadleraren. Die zijn torenhoog opgelopen, dat ligt niet aan de zwembadleraren, dat ligt aan ambtenaren die een graai doen in de werkgeverskassen door de loonkosten nog hoger te leggen dan dat ze al lagen en dat was al heel hoog. Zo breken precaire evenwichten, zoals de financiering van zwembaden. Als je niet wil, dat kinderen verdrinken, heb je echt gediplomeerde toezichthouders aan het bad nodig. En dat kost dus loonkosten en zoals we al hebben gezien eerder is dat per minimumloner flink gestegen, laat staan met gediplomeerde toezichthouders op het einde van hun salarisschaal, vlak voor hun pensioen. Natuurlijk, er zijn ondernemingen en daardoor ook zelfs staatsbedrijven die denken dat je alles op kan lossen met het importeren van mensen die bij voorbaat afstand hebben gedaan van alle pensioenrechten of salarisgroei -toevallig meestal Polen-.

Een stichting die bestaande lasten beheert, beheert een zwembad meestal al heel goedkoop. Want het is transparant en de gemeente staat dicht bij de uitvoering van de stichting en kan dus precies vertellen hoe het moet: een zwembd, met adequaat aantal personeel en verder nooit iets veranderen, nooit iets vervangen en ook de hubba bubba kauwgom uit de jaren 70 op de kleedkamerhokjes laten zitten. Kan het dan nog goedkoper? Ja, je kan het zwembadpersoneel beroven van hun pensioen door de tent failliet te laten gaan. En dan weinig ervaren toezichthouders neerzetten, inderdaad een stuk goedkoper, al die verdronken kinderen. Je kan de kinderen ook weer in de Noordzee leren zwemmen. Dat is ook heel goedkoop. Komt ook met nadelen van kwallenbeten en muistromen. Daarom is het juist zo fijn om de kinderen dicht bij huis te leren zwemmen in een zwembad zonder kwallen of muistromen.

Of je kan het zwembad gewoon dichtdoen, ook goedkoop en dan verdrinkt er ook niemand. Maar ja, dan heb je geen

©ZaZ 2016

zwembad. Eindhoven bestond dat, met “nationaal zwemparadijs De Tongelreep”, daar kwamen de kinderen van heinde en verre op af. Toen bleef de gemeente maar proberen de kosten van het zwembad uit de kaartjes te financieren, en de kaartjes werden zo duur dat niemand meer ging zwemmen en in elk geval niet daar. Iets wat iedere economieleraar ook zonder uitproberen aan de gemeente had uit kunnen leggen. Onderste uit de kan: deksel op je neus. Deksel op de neus van alle kinderen die graag hun zwemdiploma A hadden gehaald. Leer maar zwemmen op de keukentafel.

Dus ja wat nou Nijmegen “Je best doen” om het open te houden. “Er alles aan doen”, is dat diezelfde alles als in Eindhoven? Of gaan we weer wensdenken dat het geld aan de kunststof palmbomen in chloorwater groeit.

Aanbesteding renovatie Tongelreep mislukt

Tongelreep zwembad renovatie kostenstijging 9 miljoen

Weer een aanbesteding Tongelreep

Alweer !!! een nieuwe aanbesteding Tongelreep Eindhoven

Eindhovense aanbesteding Tongelreep is toch stiekeme sloopopdracht

Zoetermeer gaat recreatief zwembad sluiten en nieuw zwembad bouwen

Beheer en exploitatie zwembad Den Inkel Reimerswaal

Noabers wint Noaberkracht aanbesteding sport- en zwemcomplex Dorper Esch

Realisatie zwembad De Zwelle Smallingerland

Verkoopsysteem ( SAAS) voor zwembaden en boswinkel Amsterdam

en ook:

Stichtse Vecht zoekt horeca ondernemer

1 thought on “Opnieuw zwembad onder druk gemeentelijk wensdenken, nu Nijmegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *