Noabers wint Noaberkracht aanbesteding sport- en zwemcomplex Dorper Esch – Aanbestedingsnieuws

Noabers wint Noaberkracht aanbesteding sport- en zwemcomplex Dorper Esch

De aanbesteding van het sport- en zwemcomplex Dorper Esch is succesvol afgerond, zo bericht de gemeente Dinkelland. De inkoopsamenwerking Noaberkracht gunt de opdracht aan Noabers. Dat is nog knap want dit is gebeurd tegen de achtergrond van directeuren van de inkoopsamenwerking, die zelf vrijwillig hun extra bonus teruggeven, nadat bij de jaarrekeningcontrole is ontdekt dat zij te veel hebben gekregen.

De renovatie en verbouwing van het complex is volgens het persbericht gegund aan het lokale consortium “Noabers”. Noabers bestaat uit Lammerink Installatiegroep uit Ootmarsum, aannemersbedrijf Niehof uit Lattrop en Leferink Architecten uit Denekamp. Het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland is volgens het persbericht zeer verheugd het project te kunnen gunnen aan lokale initiatiefnemers.

Dat bericht Dinkelland in een persbericht dat gedateerd is op 23 december 2017. Inkoopsamenwerking Noaberkracht van de gemeente Dinkelland/Tubbergen gunt dus aan Noabers. Wat een toeval. Maakten NoaberBam en NoaberHeijmans soms geen kans?

Het persbericht van de gemeente Dinkelland meldt verder:

“Noabers heeft een prachtig plan uitgewerkt voor de renovatie en nieuwbouw van Dorper Esch. Het plan voldoet op alle punten aan het programma van eisen”, meldt wethouder Benno Brand. “Ik ben zeer tevreden over het feit dat een lokaal consortium de aanbesteding heeft gewonnen. De partijen kennen het complex natuurlijk goed en bovendien is zo’n grote opdracht goed voor de lokale economie. Noabers gaat op zijn beurt ook weer lokale onderaannemers inschakelen. Het wordt een echte Dinkellandse noaber-aangelegenheid.” Niet alleen de wethouder is content met de gunning, ook de drie partijen van Noabers zijn tevreden. “Het is geweldig dat het lokale consortium deze opdracht heeft gekregen. We zijn enorm trots dat we zo’n belangrijk project voor de Dinkellandse samenleving mogen uitvoeren”, meldt Erik Lammerink.

Met de aanbesteding wordt het recreatiebad met het houten dak en karakteristieke glijbanen vervangen door een rechthoekig sportzwembad. Is dat niet wat zonde van het geld? Er was toch al een zwembad? Waarom een zwembad vervangen voor een zwembad? Het ging toch alleen om eigentijdsere horeca zodat het zwembad weer meekon?

Aanbestedingsnieuws schreef eerder over de aanbesteding. De gemeente Tubbergen en Dinkelland werken onder een gezamenlijke inkoopsamenwerking genaamd Noaberkracht Dinkelland Tubbergen.

In dit persbericht dat de plannen zijn opgesteld door Noabers. Hoe kan het dan, dan Aanbestedingsnieuws die plannen voor een recreatiebad al vindt in de aanbesteding, op 30 maart? Was Noabers soms al in beeld voordat de aanbesteding werd opgesteld? 

Nu, een jaar nadat aanbestedingsnieuws al berichtte over de plannen waarin de aanbesteding toezag op de sloop van het recreatiebad, wil de gemeente Dinkelland het ook hardop zeggen, wat de precieze plannen zijn met het zwembad. Want over de 5,6 miljoen krediet die Dinkelland verleende, is dan al besloten.

Het recreatiebad voor de kinderen gaat er dus aan, zoals we al uit de aanbestedingsstukken haalden op 30 maart 2017. In ruil voor een rechthoekig sportbad dat dan een “recreatieve strip” krijgt. Wat is een recreatieve strip? Waarvoor? Omdat dat modern en eigentijds is? Of is dit nieuwe sportbad, naar analogie van de gemeente Eindhoven, voor het beroemde en illustere topsport team van Dinkelland? Over de plannen om het kinderbad te slopen bericht de gemeente:

Het vernieuwde Dorper Esch zal een flinke kwaliteitsimpuls ondergaan en worden verbouwd tot een modern en eigentijds sportcomplex. De sporthal wordt volledig gerenoveerd en het bestaande wedstrijd- en recreatiebad worden vervangen door een nieuw groter wedstrijdbad met een recreatieve strip. De essentie van de bouwplannen is dat het vernieuwde Dorper Esch licht, open, eigentijds en functioneel wordt, met als primaire speerpunten zorg en sport.

De hoofdentree wordt compleet aangepakt en uitgevoerd met veel glas om zoveel mogelijk licht in het complex te brengen. De entree van het gebouw en de centrale hal vormen het hart; dit wordt dé ontmoetingsplek van Dorper Esch. Vanuit de centrale hal zijn alle faciliteiten makkelijk bereikbaar. Zo komt de bezoeker via een lichte en open passage, waar men kan loungen, bij de tribune van het nieuwe wedstrijdbad.

Naast de hoofdentree wordt een multifunctionele ruimte gerealiseerd. Vanuit deze ruimte kijkt men in de sporthal, door het gebruik van veel transparante materialen. Ook de horeca krijgt een nieuw uiterlijk en is vanuit de centrale hal goed bereikbaar. Hier wordt een patio met een buitenterras gerealiseerd, zodat bezoekers met lekker weer ook buiten kunnen verblijven. “Sporten, recreëren, ontmoeten en verblijven in een lichte en open sfeer, staan centraal in het vernieuwde Dorper Esch,” zegt wethouder Brand.

De sporthal wordt volledig gerenoveerd. Er komt een hoogwaardige sportvloer, de tribune wordt gefacelift en de kleedruimte en sanitaire voorzieningen worden vernieuwd. Door het gebruik van transparante materialen op strategische plekken krijgt de sporthal een open en licht karakter.

Het nieuwe wedstrijdbad krijgt een moderne uitstraling, waarbij de ruimte wordt aangekleed met houten elementen. Langs het wedstrijdbad komt een ruime tribune. Aan beide zijden wordt glas gebruikt om ook weer veel licht binnen te brengen. Aangrenzend aan het wedstrijdbad wordt een recreatieve strip gerealiseerd, waar een peuterbadje komt. De recreatieve ruimte kan afgesloten worden met een grote transparante schuifwand.

In het ontwerp is ook rekening gehouden met de mindervalide gebruikers. De hoofdentree wordt uitgevoerd met een automatische tourniquetdeur en er komt een rechtstreekse, rolstoelvriendelijke toegang tot de kleedaccommodatie van het doelgroepenbad. Rondom het doelgroepenbad is inmiddels al een aantal wijzigingen doorgevoerd, zoals het verwijderen van enkele gootjes en het vergroten van de kleedruimtes.

Noabers gaat de komende maanden de plannen verder uitwerken naar een definitief ontwerp en bestek, zo bericht het persbericht verder.

Het consortium streeft ernaar midden volgend jaar met de bouw te starten. De renovatie en nieuwbouw gebeurt in fasen, zodat het gebouw zoveel mogelijk open blijft voor bezoekers. Als eerste wordt de sporthal gerenoveerd, daarna volgen de andere gebouwdelen. De oplevering van het vernieuwde Dorper Esch staat gepland voor oktober 2019

Raadsleden doen er in elk geval goed aan, voor het beslissen over uitvoeringskrediet Tenderned en Negometrix te raadplegen. Als je wil weten waar je het geld aan uitgeeft.

Zie ook onze berichtgeving op 12 april 2017:

Tubbergen zoekt lokale ondernemers voor aanbesteding nieuwe sportcomplex Dorper Esch Dinkelland

en zie ook het bericht waaruit blijkt dat de raad op 28 november moet besluiten over het uitvoeringskrediet van 5,6 miljoen zonder dat er een bouwplan ter inzage ligt wat er gebeurt met dat geld:

Tubantia: Pvda stemt tegen 5,6 miljoen voor Dorper Esch

en onze berichtgeving van 31 maart 2017, waarin we uit de aanbestedingsstukken een ontwerp halen, waarin dat recreatiebad wordt vervangen door een sportbad:

Dinkelland houdt aanbesteding voor nieuwbouw zwembad Dorper Esch

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *