Weer een aanbesteding Tongelreep – Aanbestedingsnieuws

Weer een aanbesteding Tongelreep

Het is nog net niet zo erg als bij de talloze zandpad-aanbestedingen. Maar er moet nu dus wéér een aanbesteding voor een nieuw Tongelreep-zwembad komen, nadat de vorige aanbesteding was mislukt. Verschil is dat de KNZB zijn activiteiten nu naar Eindhoven haalt en het daarmee een “echt zwemcentrum” moet worden.

Nu moet de beprijzende toehoorder/aannemer een ding goed weten. De Tongelreep bestaat al uit een echt “nationaal zwemcentrum”, dat daar in de jaren ’80 gebouwd is, en daarnaast nog vroeger 1 en inmiddels 2 50-meterbaden, in het Pieter van de Hoogebandcentrum. Dat nationaal zwemcentrum is nu gesloten voor publiek. De kindertjes kunnen nu niet meer van de TurboTol of de Black Hole glijbaan. Ze mogen alleen op en neer zwemmen in een rechthoekig zwembad. En daarbij moeten ze dan langs de gesloten TurboTol lopen, ook nog. Dat is best wreed, voor tere kinderzieltjes.

Uit de Brainport RegioDeal was 7,8 miljoen beschikbaar, zo bericht Omroep Brabant dat aangeeft dat elk raadslid mee heeft gestemd in de raadsvergadering, voor een nieuwe aanbesteding voor de Tongelreep. Aanbestedingsnieuws keek ook naar de commissievergadering. Wethouder Steenbakkers (CDA) van Sport vraagt zich nu af, hoe dat het recreatief zwemmen in het zwembad aantrekkelijker gemaakt moet worden. Want die kinderen vinden het blijkbaar helemaal niet leuk om steeds heen en weer te zwemmen in een rechthoekig bad. Er kwamen 3D-brillen aan te pas en hele wedstrijden. Dat was nog niet genoeg.

En andere partijen waren bezorgd dat de KNZB nu de rechthoekige baden volledig in beslag gaat nemen zodat er geen plek meer is voor recreatief zwemmen. Misschien op woensdagmiddag …

We verklappen niet wat we gaan doen: gesloten golfslagbad ©zaz2016 met RVS-dak

Brabant Business verwoordt het treffend:  “De omvorming van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep naar een bad voor iedereen is een stap dichterbij gekomen.” Een bad voor iedereen? Iedereen behalve de kinderen, want daarvoor is er dus letterlijk niks. Het recreatiebad, c.q. nationale zwemcentrum, De Tongelreep zelf zit namelijk potdicht. Is het nationale zwemcentrum nog geen “écht zwemcentrum”? Een Kalerghi-plan voor nationale zwemcentra? Wordt die net zo omgevormd als dat het hele bos wordt omgevormd in heide?  Het is er al. Was het nog niet genoeg?

Nou Aanbestedingsnieuws weet helaas nog wel een zinvolle omvorming. Roestvrijstaal [de juistere term is roestvast staal]  blijkt te corroderen als gevolg van Chloorwater. Dat heeft in Tilburg vermoedelijk tot een dode baby geleid, toen een speaker naar beneden kwam in het peuterbad. Tilburg heeft daar een boete van €76.000 voor gekregen.

Daarop kwam het toenmalige Ministerie van VROM met een handleiding voor zwembaden om alle RVS-delen te inspecteren en waar nodig te verwijderen. Verzinkt staal is een prima alternatief, maar niet als je alle bouten in prefab materiaal handmatig opnieuw zou moeten schroeven in een enorme dakconstructie.

Hoe moet dat nu als het dak is gebouwd van dergelijke onderdelen, die dus als gevolg van de verdamping compleet kunnen corroderen. In Eindhoven viel in 2014 een bout uit de dakconstructie. Dit was een ‘early warning’ voor instorting, suggereert Alurvs. Een nieuw dak is dus niet echt een overbodige luxe.Heel duurzaam was dat ook al niet. Verder hoeft het oude bad alleen een beetje schoongemaakt te worden en het is weer goed, met name op kauwgom, dat is zo iets vreselijks om met je blote voeten door te moeten.

Maar dat schoonmaken en RVS-bouten vervangen; recreëert de kinderen natuurlijk niet. Eigenlijk zou dat hele dak er dus af moeten. Dan kun je er meteen een mooiere glijbaan aanleggen. En een restaurant voor wanhopige ouders die het lawaai echt niet meer kunnen verdragen maar wel elke beweging van hun kinderen in de gaten willen houden.  Nou, het recreëeren van kinderen met behulp van zwembaden is natuurlijk op zich niet moeilijk: je hebt natuurlijk de Coco wildwaterrivier, maar daar staat in Den Bosch niet genoeg stroming zodat je naar de kant moet roeien met je armen.

Zoiets zou echt prima op de plek kunnen waar nu een onduurzame openlucht-toegang is, van het gesloten nationale zwemcentrum, naar een klein buitenbad. Als Aanbestedingsnieuws zich niet vergist, is daar zelfs natuurlijk verloop van het gelijknamige beekdal. Variopool heeft ook van die enorm hoge waterglijbanen, die zijn ook heel leuk voor een buitenbad, maar niet als je met je kont op de bodem van het maar 1 meter diepe zwembad klettert. Kan zo’n wethouder dit dan allemaal niet zelf bedenken? Is hij zelf nooit kind geweest? Heel vreemd.

 

 

1 thought on “Weer een aanbesteding Tongelreep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *