Column: Uitvraag en lingerie – Aanbestedingsnieuws

Column: Uitvraag en lingerie

Zo op het eind van het jaar wordt door veel media achterom gekeken naar het voorbije jaar. In onze archieven kunt u zelf terugkijken dus Aanbestedingsnieuws hoeft dat niet voor u te doen. Toch wil ik deze column vullen met de aanbestedingen van het afgelopen jaar en wat voor indruk die op mij hebben gemaakt. Aanbestedingsnieuws schrijft nu al vijf jaar over aanbestedingen en hoewel ik er niet vanaf het begin bij ben geweest, mag ik zeggen dat ik de afgelopen jaren er honderden heb nageplozen. Aanbestedingsnieuws, de naam zegt het al beperkt zich tot aanbestedingen en is daarmee een niche in de markt. Wel een heel brede niche want wij schrijven over bouwen, wegwerken, vervoer van leerlingen, onderhoud, bouwteams, zwembaden, kindcentra, openbaar groen, dijkversterkingen, wegen, bruggen, grachten, tramlijnen, schoonmaak en veel meer. Het eerste jaar is natuurlijk alles nieuw, maar gaandeweg zie je trends en dan vooral trends die je liever niet wil zien. Een van die trends is het afzakken van de kennis van de Nederlandse taal.

De meeste vertikkingen en fouten verbeteren we gewoon stilzwijgend, want zijn we zelf wel zo foutloos, dat wij anderen er op mogen aanspreken? Het afgelopen jaar zijn er echter fouten in de aanbestedingsdocumenten geslopen die ik niet kan verzwijgen. O, ik verbeter ze nog steeds hoor en vaak zeg ik niets, zelfs niet nu fouten in vervoegingen steeds vaker voorkomen. Als voorbeeld: Inschrijvers kan, of Inschrijver kunnen, het komt regelmatig voor helaas. Maar nog steeds, goedaardig als we zijn, verbeteren we het stilzwijgend. Erger wordt het wanneer het aanbestedingen betreft in het onderwijs. Overkoepelende schoolorganen, scholen, universiteiten of inhuurspecialisten die voor een onderwijsinstelling werken, daarvan mag je toch meer verwachten. Ik hoop dat in 2022 onze raad om het toch vooral goed na te kijken niet in de wind wordt geslagen.

Dan nu de kop van deze column uitvraag en lingerie. Je kunt vragen of het uit mag, maar dat bedoel ik niet. Nee, verre van dat, het idee om er over te schrijven kwam enige tijd geleden bij mij op na het lezen van een aanbesteding. Zoals gebruikelijk door mij verbeterd, want als je al in de kop begint te blunderen. Maar er ging wat tijd overheen en het raakte op de achtergrond totdat ik vandaag een mail ontving van de gemeente Overbetuwe, over deze aanbesteding. Ja en dan kijk ik ook maar even terug naar de VPRO televisie serie “Op zoek naar Jolanda”van de hand van Wim T. Schippers. Op enig moment daarin biedt mevrouw de Wilde (Truus Dekker) Jantje Vos (Clous van Mechelen) een warm kopje chocolademelk aan, waarop Jan Vos reageert, ja maar is het nu een warm kopje chocolademelk of een kopje warme chocolademelk enz. Kopje en chocolademelk zijn twee woorden, en chocolademelk is een samengesteld woord. We laten nu de chocolademelk even afkoelen en verhuizen onze gedachten naar de lingerie.

Rode damesonderbroeken zijn volgens enkele aanbesteders, waaronder Overbetuwe duidelijk onderbroeken voor rode dames. Nou schaam ik me bijna,  dat ik als blanke, zwarte herenschoenen draag, die toch duidelijk zijn voorbehouden aan zwarte heren. Uren kan ik daarmee doorgaan, maar om niet langdradig te worden en mijn lezer daarmee te onderschatten beperk ik me tot de bullshit aanbestedingen van “Warme drankenautomaten” Ik heb het destijds en bij meerdere aanbestedingen veranderd in uitgifteautomaten voor warme dranken. zie Uitgifteautomaten warme dranken Gooi en Vechtstreek en Uitgifteautomaten voor warme dranken Overbetuwe en Automaten voor uitgifte warme dranken Roosendaal. Dan ondervang je meteen ook het tweede probleem van Overbetuwe die in zijn oorspronkelijke vraag had staan dat de aan te bieden “warme drankenautomaten” ook koud water moeten kunnen leveren. Dan wordt het een uitgifteautomaat voor warme en koude dranken, zij het dat de keus bij koude dranken wat beperkt is. Ik had er zelfs een ezelsbruggetje voor bedacht, u kunt het uitprinten en ophangen.

 

 

Rest mij nog u één  (1)  prettige jaarwisseling toe te wensen en al het beste in tweeduizendtweeentwintig(2022).

Drs. Ing. E.R.G. Ploeg

Redactie Eindhoven

6 thoughts on “Column: Uitvraag en lingerie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *