Veiling DABfrequenties levert miljoenen op – Aanbestedingsnieuws

Veiling DABfrequenties levert miljoenen op

Voor 152,8 miljoen zijn in juli de radiofrequenties voor FM en DAB geveild. DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).

Op 1 september is de uitslag van de gunning bekend gemaakt door de Rijksoverheid, via het Minister Adriaansens van Ministerie van Economische Zaken. Vanaf 1 september zijn de frequenties ook volgens de nieuwe verdeling te beluisteren.

  1. Sky Radio, 101 FM en DAB+
  2. Radio 10, onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica)
  3. Qmusic, 100.4 FM/100.7 FM en DAB+
  4. BNR, onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+
  5. Radio Veronica, onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: SLAM!)
  6. Radio 538, 102 FM en DAB+
  7. JOE, onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10)
  8. Radio4All, onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime)
  9. 100% NL, onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+

Van deze negen landelijke pakketten is er één specifiek bestemd voor een commerciële nieuwszender (BNR) en één voor een zender (100% NL) die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait. Voor een voldoende gevarieerd aanbod via de landelijke pakketten volstaan deze twee zogenoemde clausuleringen. Nieuwe kanalen zoals DAB+, internetradio en streamingdiensten zorgen inmiddels voor een gevarieerd aanbod om een breed Nederlands medialandschap te hebben qua muziekgenre of thema. De rest van de pakketten is dus ongeclausuleerd: radiostations mogen zelf bepalen wat zij op deze frequenties uitzenden.

Een rechtspersoon kon bij deze veiling maximaal drie pakketten verkrijgen voor een periode van twaalf jaar. In die periode is er in de pakketten een koppeling tussen analoge (FM) en digitale (DAB+) radio. Het eventueel verplicht uitfaseren van analoge radio (FM) zal daarom pas ná 2035 plaatsvinden. Dat biedt zekerheid aan partijen die nu één of meerdere pakketten hebben gewonnen.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Met deze succesvolle veiling hebben we gezorgd dat er voldoende gevarieerd radioaanbod is en blijft voor Nederlanders. Dat was nodig, want de laatste grote verdeling was in 2003. Sindsdien zat de markt op slot. Daarnaast is de manier hoe we luisteren naar muziek, entertainment of nieuws ingrijpend gewijzigd door de komst van digitale radio, streamingdiensten, podcasts en sociale media. Door te veilen, hebben we nu weer een toekomstbestendige en concurrerende radiomarkt. Partijen hebben nu van vergunning kunnen veranderen en er is ook een nieuwkomer.”

Zie ook:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/09/01/nieuwe-fm–en-dab-indeling-landelijke-commerciele-radiostations-van-start

Veiling radiokavels afgerond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *