Valkenswaard trekt boetekleed aan omtrent datalek Tenderned – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Valkenswaard trekt boetekleed aan omtrent datalek Tenderned

Valkenswaard geeft in een persbericht te kennen dat er op dit moment geen aanvullende privacyschendingen zijn te vinden via TenderNed. Aanbestedingsnieuws ziet ook geen prijzenblad staan bij een recente aanbesteding voor leerlingenvervoer.

Het gaat hier om informatie die op de aanbestedingssite Tenderned stond (cursivering red AN). In deze specifieke aanbesteding over leerlingenvervoer stond een document met adressen van inwoners en locaties van onderwijsinstellingen. Er zijn geen namen, geboortedata, burgerservicenummers of zorgindicaties opgenomen. De gemeente heeft de informatie gedeeld op de website TenderNed zodat aanbieders een berekening konden maken van de exacte kosten. Inmiddels is de adresinformatie verwijderd.

Ook bij andere gemeenten blijkt de adresinformatie die aanvankelijk gepubliceerd stond, verwijderd. Dat is bijvoorbeeld terug te zien -zo blijkt uit onderzoek van Aanbestedingsnieuws- in een aanbesteding van de gemeente Moerdijk. Hier vragen ondernemers nadrukelijk om een prijzenblad (Vraag 6) en geeft de gemeente aan dat via het tabblad Documenten in TenderNed beschikbaar te hebben gesteld. Bijlage 1 is echter niet (meer) in de documentenlijst te vinden.

De gemeente Valkenswaard neemt privacy heel serieus en betreurt de gang van zaken. Het bovenstaande wordt door Valkenswaard behandeld als datalek en is ook als zodanig gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gemeente Valkenswaard zal bij de komende aanbestedingen zorgvuldiger omgaan met dit soort gegevens. Er is dit jaar een Functionaris Gegevensbescherming aangesteld die intern toezicht houdt op de verwerking van persoonsgegevens.

Bron: Valkenswaard, 5 september 2017

Zie eerder:

7 juli 2017 TenderNed schendt privacy gehandicapte leerlingen met publicatie aanbestedingen

5 september 2017 RTL Nieuws: TenderNed informatielek gaat om zeker 1800 kinderen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1 thought on “Valkenswaard trekt boetekleed aan omtrent datalek Tenderned

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *