TNO ziet kansen voor Nederland met hyperloop ultrasnelle trein – Aanbestedingsnieuws
MobileMobile

TNO ziet kansen voor Nederland met hyperloop ultrasnelle trein

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag een haalbaarheidsonderzoek over de hyperloop aan Tweede Kamer aangeboden. Met hyperlooptechnologie, een idee van Tesla-oprichter Elon Musk, kunnen personen en goederen op termijn door een vacuümbuis vervoerd worden met een snelheid tot 1200 kilometer per uur.

Het rapport “Hyperloop in the Netherlands”, uitgevoerd door TNO, BCI, VINU en Arup, schetst een positief beeld over de maatschappelijke en economische waarde van een testbaan en stelt voor een traject van in totaal vijf kilometer aan te leggen.

Het rapport stelt na afweging van verschillende locaties, op onder andere zaken als beschikbaarheid, kruising van vitale infrastructuur en ligging, de Vogelweg in Flevoland als meest geschikte locatie voor. Volgens het rapport bedragen de totale capital expenditure (CAPEX) kosten voor het ontwikkelen van een testcircuit €119 miljoen en wordt het testtraject aan de Vogelweg 3 kilometer lang.

Dat is niet de enige uitgave die is gedaan aan het testtraject. Eerder investeerde de NS €300.000 in een studenten start-up, Hards. Naast Hards is er verder een andere marktpartij uit Amerika die aan een versie van de hyperloop werkt. Zo snel als de Fyra is de hyperloop nog niet. Hards heeft een prototype ontwikkeld van de hyperloop, die komt tot 93 van de beoogde 1200km/u, zie onze eerdere berichtgeving.

Naast honderden nieuwe banen die het rapport verwacht bij tests door de beide hyperlooppartijen ontstaan, ontstaat kennis over hyperlooptechnologie. Bedrijven kunnen deze kennis vastleggen in (deels Nederlandse) intellectuele eigendomsrechten. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven de kennis en expertise die ze opdoen in een testfase uitbaten als uiteindelijk een hyperloop door de betrokken bedrijven commercieel wordt aangelegd.

De tests moeten leiden tot meer duidelijkheid over de commerciële haalbaarheid van een hyperloop. De testfaciliteit moet onder meer onderzoeken hoe hoge snelheidswissels, voertuigen en stations het beste ontworpen kunnen worden. Ook moet blijken of het systeem voldoende veiligheid, capaciteit en comfort kan bieden en hoe de kosten zich zullen ontwikkelen. Het is verder belangrijk dat de standaardisering, samenwerking en certificering ook op Europees niveau goed op orde is.

Hyperloop is een innovatief mobiliteitsconcept voor het vervoer van goederen en personen. Het werd in 2013 bedacht door Elon Musk, oprichter van Tesla en SpaceX. Sindsdien is een aantal commerciële partijen bezig met de ontwikkeling van het concept. Een hyperloop maakt gebruik van bijna-vacuüm buizen. Deze buizen vormen een magneetzweefbaan, waarin capsules met passagiers en/of goederen met een maximumsnelheid van circa 1200 kilometer per uur kunnen reizen. Aandrijving van de magneetzweefbaan geschiedt door een elektrische motor.

Zie eerder:

Experimentele staat: NS investeert 300.000 in studentenstartup Hyperloop

en het rapport:

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2017/10/09/rapport-hyperloop-in-the-netherlands/rapport-hyperloop-in-the-netherlands.pdf

en de kamerbrief:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/10/09/aanbieding-rapport-hyperloop-in-the-netherlands

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *