PPRC onderzoek over Toekomst digitaal aanbesteden: handiger en kosteloos – Aanbestedingsnieuws

PPRC onderzoek over Toekomst digitaal aanbesteden: handiger en kosteloos

In opdracht van de Rijksinkoopsamenwerking is een rapport geschreven over digitaal aanbesteden en de toekomst ervan. Voor dit onderzoek heeft PPRC  51 betrokkenen bij het aanbestedingsproces gesproken, is er een online vragenlijst uitgezet, en is er ook een webinar over dit onderwerp georganiseerd.

Alle respondenten vinden dat aanbestedingen kosteloos moeten zijn in te zien en niet moeten worden verborgen achter login-walls. Al denken de aanbestedende diensten juist wel dat het Mercell platform gebruikvriendelijk is. Interessant is ook dat aanbestedende diensten menen dat platforms meer gunningsmethoden moeten ondersteunen, waar het juist de aanbestedingswetgever is, die de gunningsmethoden beperkt heeft.

©ZaZ 2020

Voor MKB-ondernemers moet een platform intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn. Mercell wordt om het even plat te zeggen, voor de bus gegooid. Ondernemers geven een duidelijke voorkeur aan Tenderned publicaties maar wensen ook dan nog meer uniformiteit en -bijvoorbeeld- een mogelijkheid om 1x te volstaan met het uploaden van een KVK-verklaring en dat niet elke aanbesteding opnieuw te moeten doen.

Al deze uitkomsten zijn samengebracht in de rapportage ‘Digitaal Aanbesteden’, die vanaf nu openbaar te lezen is via deze link.

De webinar over het onderzoek is opgenomen en terug te kijken via deze link. Daarin zit een interview met onder meer de CEO van Mercell die ook zelf aangeeft dat er meer kan worden gedaan om platformen toegankelijker te maken. Voor Mercell zit dat hem in het beperken van de informatiestroom van documenten en meer duidelijkheid verschaffen over de aanbestedingen in inhoudelijke specificaties zodat er meer van de juiste aanbieders reageren en minder aanbieders voor wie de opdracht hoe dan ook niet bestemd was geweest.

Saillant detail: In het webinar geeft Niels Uenk van PPRC ook aan zelf ook de voorkeur te geven aan een onderhandse gunning boven een opdracht die twee dagen adminstratief werk vereist.

Bronnen: PPRC/Linkedin, 7-19  februari 2024

NDR (Noot der redactie:)

De redactie van Aanbestedingsnieuws lijkt het ook dat een aanbestedende diensten meer kunnen doen om informatie te ontsluiten, door samenvattingen en doelen en informatie over de organisatie ook echt in te vullen.

Maar dat is een inhoudelijke klus. En daarin is Aanbestedingsnieuws nu van alle platforms nog het meest in voorbereid, wij zoeken actief in de aanbestedingsleidraad of op de website van de publicerende dienst naar meer informatie over deze opdracht. Dat is alleen voor de connaisseur bestemd.

Gelukkig maar, zo is er ook een bron van onafhankelijke aanbestedingsinformatie. Die op de man af had durven vragen: “Wat vindt Mercell van de spijkerharde conclusies over de gebruiksvriendelijkheid van het platform?” Een vraag waar we nu nooit het antwoord op zullen weten.

Werkt lekker, dat aanbesteden, als zelfs mensen die er dagelijks mee bezig zijn, niet vlot op een aanbesteding kunnen reageren. Uiteindelijk is het Europese aanbesteden steeds duidelijker marktbederf met gevolgen voor de reëele economie.

Zie eerder:

“Aankondigingen best bekeken op eerste werkdag na publicatie”

3A3: Aanbestedingsregels intrinsiek onuitvoerbaar

Waarom je niet alle kennis kan inkopen

Je kan niet eerlijk kiezen: 13 redenen waarom Aanbestedingsrecht nooit gaat werken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *