Nuth wil lokale economie stimuleren met gunnen op waarde – Aanbestedingsnieuws

Nuth wil lokale economie stimuleren met gunnen op waarde

De gemeente Nuth gaat gunnen op waarde met een local return of investment -kwaliteitscriterium (LROI) om de lokale economie te stimuleren. Dat bericht een adviesbureau voor groenonderhoud, BTL Advies.  Hans Deelen van BTL Advies vestiging in Stein geeft aan mede vorm gegeven te hebben aan de LROI, die de plaatselijke economie van Nuth moet stimuleren.

“De doelstelling is dat de aannemer een gedeelte van het project samen met lokale MKB’ers oppakt. LROI hoeft dus niet gerelateerd te worden aan het gehele contract”, aldus Hans Deelen van BTL Advies.

Dr. Ir. Harry G. Bakker, wethouder bij de gemeente Nuth vertelt: “Dit nieuwe kwaliteitscriterium wordt zo ingebed, dat aannemers uit heel Nederland, maar ook daarbuiten, kunnen deelnemen. Het is dus niet zo dat de aannemer van het contract binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Nuth gevestigd moet zijn. Uiteindelijk moet het werk natuurlijk nog steeds door de beste partij worden gerealiseerd. Aannemers bieden met LROI meerwaarde aan een gemeente (aanbesteder) door gebruik te maken van het lokale midden- en kleinbedrijf (MKB).”

Driessschenweg in Nuth Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Nuth-Driesschenweg_2_(1).JPG

Bij de formule ‘Gunnen op Waarde’ wordt een rekenkundig kostenvoordeel toegekend aan de score van de beantwoording van gewogen wensen door de inschrijver. Het gewicht van eisen en wensen bepaald in de vorm van een geldbedrag: de fictieve inschrijfsom.

Zie ook: https://www.tenderned.nl/e-gids/begrippenlijst/gunnen-op-waarde

Een social return of investment is inmiddels een bekend fenomeen: de SROI. Hierbij wordt uitdrukking gegeven aan de sociale waarde van een investering die niet in geld is uit te drukken. De Local Return of Investment LROI blijkt alleen in de context van Nuth voor te komen. December vorig jaar wilde wel de gemeente Dronten al de lokale economie stimuleren “door de ruimte voor duurzaam aanbesteden te benutten.

De vraag blijft daarmee hangen in hoeverre de grenzen worden opgezocht van het non-discriminatiebeginsel. Erg veel opdrachten zijn er nog niet uitgeschreven in Nuth.  Bij de gemeente was vooralsnog niemand bereikbaar. We proberen het later vandaag nog.
https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/overzicht/aankondigingenplatform/zoeken/nuth/cid/135320

Zie meer over de kansen voor het MKB

https://www.pianoo.nl/themas/maatschappelijk-verantwoord-inkopen-duurzaam-inkopen/mvi-thema-s/kansen-voor-mkb/aan-slag-met-kansen-voor-mkb

https://www.pianoo.nl/themas/maatschappelijk-verantwoord-inkopen-duurzaam-inkopen/mvi-thema-s/kansen-voor-mkb/kansen-voor-mkb-toegelicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *