Gemeentelijke Vondeltuin circulair herbouwd – Aanbestedingsnieuws

Gemeentelijke Vondeltuin circulair herbouwd

Amsterdam herbouwt de in 2011 afgebrande Vondeltuin horecagelegenheid. Op maandag 16 december is door exploitante Hannie van Dantzig de eerste paal geslagen van de nieuwe horecagelegenheid Vondeltuin in het Vondelpark. Extra bijzonder omdat het geldt als eerste circulaire bouwproject binnen het Amsterdamse gemeentelijk vastgoed, zo bericht de gemeente Amsterdam in een persbericht van 18 december. Copper8 had een aanbesteding daartoe begeleid.

Het horecagebouw zal voornamelijk bestaan uit hergebruikte en bio-based materialen, benadrukt de gemeente daarin. Biobased, dat komt er, naar inzien van deze redactie op neer, dat het er uit ziet als een soort blokhut, met allemaal liggende palen, of zoals de gemeente zelf zegt: “Het project: een circulair horecagebouw die [sic, red AN] zowel past in de architectonische filosofie van het park als in de moderne tijdsgeest en huidige regelgeving.” Hopelijk is de brandveiligheid dan ook beter geregeld.

 “Daarmee laat dit project zien hoe circulariteit in de fysieke omgeving vorm krijgt en toont het welke procesmatige veranderingen circulair aanbesteden en bouwen vraagt. Het delen van de lessen in de interne organisatie en binnen de markt is daarom een belangrijk onderdeel van dit project.”

Twitter ophef

Op Twitter is er enige ophef ontstaan over de werkzaamheden, onder meer aangezien de opdracht, ter waarde van €534.000 blijkens de begroting van de gemeente, verstrekt is door D66-wethouder Udo Kock en ten bate is van raadslid Reinier van Dantzig (D66) als -volgens de gemeente- exploitant. Saillant detail: zelf noemt hij zich mede-eigenaar van de Vondeltuin bij de nevenwerkzaamheden op de website van Amsterdam.

©Amsterdam 2019

Dat doet Aanbestedingsnieuws eraan denken dat een vergelijkbare exploitant van de houten Piramide in het Oosterpark, dat werd gesloopt bij een (overigens vreselijk mislukte) renovatie van het oosterpark een vergelijkbare herbouw helemaal niet voor elkaar kreeg en zelfs pas na een juridisch pitbullgevecht niet zo heel adequaat werd schadeloos gesteld. Terwijl er ook nog eens jarenlang asbest in die horecagelegenheid heeft gezeten.Wat is nu het verschil tussen de ene en de andere horeca-exploitant? Aanbestedingsnieuws begrijpt daar echt niets van.

Oorsprong Circulariteit

De vraag is verder, zoals bij alle circulaire biobiased hout producten die gemeenten recent opleveren, waar dat hout dan biobased circulair vandaan komt. Aanbestedingsnieuws vraagt zich in dit kader ook af waar de houten MVI-prijs, die Groningen recent in ontvangst mocht nemen, precies vandaan komt. Van een zo’n houtblok hadden we wel 50 papieren weekuitgaves van Aanbestedingsnieuws kunnen maken. Waar komt dat hout vandaan? Het Vondelpark? Met zulke prijzen wordt een winnende aanbestedende dienst nog onbedoeld mede-probleemeigenaar.

Een garantie van oorsprong is er alleen voor elektriciteit, dus als je de vruchten van de houtkap in de fik steekt. Als je het hout als palen in de grond slaat of tegen een buitenwand timmert, is er blijkbaar geen haan die er naar kraait. Terwijl je daar toch als inkoper best naar kan vragen. Als het gaat om duurzaamheid

Een eerder bericht over de aanbesteding suggereerde dat ook al:

“Daarbij wordt voor de realisatie gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals aarde, hout, riet en wilgen – waar mogelijk zelfs uit het Vondelpark zelf.”,

Duurzaam hout riet en wilgen? 

Hout, riet en wilgen… zoals we allemaal misschien nog wel herinneren van 2011, werden toen bouwplannen nog getoetst door een gemeentelijke bouwplantoetser, onder meer op brandveiligheid. En zonder zo’n gebruiksvergunning mocht je een pand niet in gebruik nemen. Publiek geheim is dat Amsterdam niet zo heel goed op de hoogte was van dit fenomeen gebruiksvergunningen, waardoor het dan ook kon bestaan dat de grootste dancings ook de kleinste vluchtwegen hadden. De Roxy en de Odeon had je toen.

Nu daarentegen, nu is het bij een gewijzigd gebruik verder eigen verantwoordelijkheid van de aanvrager, in dit geval dus de exploitant, om een gebruiksmelding te doen en heeft de gemeente geen rechtsgrond om zelfs maar suggesties mee te geven. Dus doet Aanbestedingsnieuws dat maar: Hout, riet en wilgen; pas nu dus maar op met de terrasverwarming op groene stroom met een aan en uitknop, anders is de Vondeltuin al gauw biobased circulair terug bij af en dat is dan niet zo heel duurzaam. Helemaal nu stedelijke dekking van de brandweer zo sterk is teruggebracht.

We hebben natuurlijk alle vertrouwen in de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers van het Vondelpark om al zulke knoppen uit te zetten en een eigen sproeischuimblusser mee te nemen. Aanbestedingsnieuws terrast vooralsnog liever bij het Blauwe Theehuis.

Bron: Amsterdam, 18 december 2019

 

1 thought on “Gemeentelijke Vondeltuin circulair herbouwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *