Franse mededingingsautoriteit: Engie misbruikt monopolie positie – Aanbestedingsnieuws

Franse mededingingsautoriteit: Engie misbruikt monopolie positie

De Franse mededingingsautoriteit Autorité de la Concurrence heeft met energiebedrijf Engie geschikt voor een bedrag van €100 miljoen wegens het misbruiken van zijn dominante positie op de Franse markt als voormalig monopolist. Engie heeft de feiten niet erkend of ontkend maar is akkoord gegaan met het schikkingsbedrag.

Engie, het moederbedrijf van het Vlaamse Engie Electrabel, dat ook op de Nederlandse markt actief is, heeft onder meer voor commerciële doeleinden gebruikgemaakt van zijn historische klantenbestand als voormalig monopolist en netwerkbeheerder. Verder heeft het voormalige staatsbedrijf bij klanten gebruik gemaakt van zijn monopoliepositie als verkoopargument: dat de leveringszekerheid voor gas bij Engie groter zou zijn dan bij de concurrentie.

De autoriteit rekent Engie de misinformatie extra zwaar aan, doordat de consument op de energiemarkt niet goed geïnformeerd is door de recente privatisatie. Zo maakt het bedrijf misbruik van de goede naam die het had als staatsbedrijf.

Zie:

http://www.autoritedelaconcurrence.fr/user/standard.php?id_rub=663&id_article=2963&lang=en

en eerder:

Rijk gaat groene stroom kopen bij nucleaire Engie

Engie gaat zonnepark bouwen in Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *