Rijk gaat groene stroom kopen bij nucleaire Engie – Aanbestedingsnieuws

Rijk gaat groene stroom kopen bij nucleaire Engie

Engie heeft, naast Eneco, Greenchoice en Nuon de aanbesteding gewonnen om de komende jaren groene stroom te leveren aan de hele Rijksoverheid. Engie is een Frans-Vlaamse samenwerking die (via het oude Electrabel) eigenaar is van 7 kerncentrales in Doel en Tihange. Engie gaat leveren aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor 123 Gwh groene stroom per jaar en aan Rijksvastgoed III voor 58 GWh per jaar.

Het gaat om ongeveer 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar over de jaren 2018 tot en met 2022, verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen. Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 200 miljoen euro voor alle 6 percelen voor de looptijd van 5 jaar. De stroom wordt geleverd inclusief certificaten (garanties van oorsprong). Een derde deel van de te leveren groene stroom komt van Nederlandse wind- of zonne-energie, het overige deel uit een aantal Europese landen.

Tihange 1 vertoont mankementen. Doel 3 en Tihange 2 waren eerder om die reden stilgelegd, nadat parlementsleden in buurland Luxemburg unaniem besloten hadden daartoe op te roepen. Desondanks zijn de kerncentrales in de loop van 2016 weer aan de gang gegaan.

“Op de langere termijn wil het Rijk alleen elektriciteit kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt, zo veel mogelijk op rijksgrond” , zo meldt het persbericht. Een flagrante schending van de Brusselse Aanbestedingsrichtlijnen, maar pas op de langere termijn

Perceel GWh per jaar

(cijfers voor 2018)

Gegund aan
Defensie 362 Nuon
Infrastructuur en Milieu 181 Eneco
Veiligheid en Justitie 123 Engie
Rijksvastgoed I 185 Greenchoice
Rijksvastgoed II 73 Greenchoice
Rijksvastgoed III 58 Engie

 

Bron: Rijksoverheid.nl 10 maart 2017

Rijksoverheid: Definitieve gunning: 4 energiebedrijven gaan groene stroom voor de rijksoverheid leveren

Zie ook:

Is de Belgische kerncentrale bij Tihange echt onveilig?
Geen risico’s met verouderde kerncentrales, sluit ze nu!

De aankondiging op TenderNed dd 25-11-2016
sluitingsdatum 7 februari 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *