Fietsvlonder met fietsnietjes op parkeerplek in Arnhem – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Fietsvlonder met fietsnietjes op parkeerplek in Arnhem

Arnhem heeft de eerste Arnhemse fietsvlonder geplaatst en in gebruik genomen. De fietsvlonder staat in de Driekoningenstraat (Spijkerkwartier). Enkele bewoners en wethouder mobiliteit Roeland van der Zee namen de vlonder in gebruik, eenvoudigweg door hun fiets er te stallen. De fietsvlonder neemt precies één autoparkeerplaats in beslag en biedt plaats aan acht fietsen.

De fietsvlonder staat meteen voor de deur bij Mariëlle Asselbergs. ‘Ik ben er heel blij mee. Het is hier overvol op de stoep met fietsen. Je kunt er nauwelijks nog langs lopen, al helemaal niet met een kinderwagen of een rollator. Fijn ook dat de gemeente onze aanvraag ook zo snel heeft opgepakt. Hierdoor wordt het meteen een stuk netter en toegankelijker op de stoep. Wat mij betreft zouden er nog wel meer plekken voor fietsers mogen komen.’

In sommige wijken zetten Arnhemmers hun fiets noodgedwongen op straat omdat ze geen plek hebben om de fiets te stallen. Dat is onhandig want dan staat de soms smalle stoep vol met fietsen. De fietsvlonder biedt dan uitkomst. Zo’n vlonder wordt tijdelijk op een autoparkeervak gezet zodat aanwonenden daar hun fiets op kunnen stallen.

De fietsvlonder is aangevraagd door minimaal vijf bewoners en blijft drie maanden liggen. Als de fietsvlonder bevalt, dan komt er een permanente fietsparkeerplaats. Van de parkeerplaats wordt dan een stoep gemaakt met fietsrekken. Ook vervalt er een parkeerplaats voor auto’s en dus ook een parkeervergunning. Dat gebeurt zodra er een parkeervergunning wordt opgezegd. Bevalt de tijdelijke fietsvlonder niet, dan haalt de gemeente deze weer weg. Alles in overleg met de bewoners.

©Arnhem 2021

‘Het mooie is dat we alles in overleg met de bewoners doen’, aldus Van der Zee. ‘Zij vragen met z’n vijven een fietsvlonder aan, en dat betekent dat er ook meteen gebruikers zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat de wijk leefbaar en bereikbaar is, met de auto én met de fiets. En dat de trottoir netjes en toegankelijk blijven. Met deze fietsvlonder kunnen we mooi een paar maanden proberen of er behoefte aan is.’
Er zijn 5 fietsvlonders beschikbaar die in totaal op 20 plekken in Arnhem kunnen worden gestald. De eerste is nu geplaatst in het Spijkerkwartier. Later dit jaar volgen de wijken St. Marten, Klarendal en Lombok. Bewoners van deze wijken ontvangen tegen die tijd een flyer met meer informatie.

Bron: Arnhem, 27 juli 2021

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *