Bron Groenvoorziening verbaasd na verliezen opdracht met “fictieve inschrijfsom” – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Bron Groenvoorziening verbaasd na verliezen opdracht met “fictieve inschrijfsom”

Laatst geupdate op maart 12, 2019 door redactie

Bron Groenvoorziening uit Geldermalsen heeft een opdracht voor het onderhoud van de openbare ruimte in Tiel verloren. Bron was al jaren verantwoordelijk voor het groenonderhoud in Tiel. Nu verloor het echter de aanbesteding van de inkoopsamenwerking Avri aan de bedrijven Krinkels uit Breda en Jos Scholman uit Nieuwegein. Avri gaat zelf ook onderhoudswerk verrichten, deels door met mensen met een beperking.

Avri is een gemeentelijk samenwerkingsverband op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel zijn de deelnemers. De belangrijkste taken van Avri zijn inzameling en -verwerking van huishoudelijk afval en grondstoffen, beheer van de openbare ruimte en handhaving.  Bron B.V. is een aannemingsbedrijf voor aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen, onderhoud en renovatie sportvelden, boomverzorging, grond- en bestratingswerken.

Bron is verbaasd over de toewijzing aan Krinkels. De inschrijvingsprijs van dat bedrijf lag 400.000 euro hoger dan de eigen prijs. Met de opdracht is volgens Avri middels deelopdrachten een minimum bedrag van € 200.000,00 per deel van Tiel per jaar aan werkzaamheden uit deze overeenkomst voortvloeit.

Hoe de aanbesteding is verlopen, blijkt uit de aanbestedingsleidraad: 20161018 – 2016-INT01-Tiel_v4_bpkv definitieve leidraad.

De aanbesteding is voor een standaard RAW-bestek en werd bepaald door een fictieve korting op de inschrijfsom. De fictieve korting werd berekend volgens het principe  “gunnen op waarde, volgens de aanbestedingsleidraad op basis van de criteria:
I. Aanpak van het werk incl. algemene inleiding
II. In te zetten personeel en materieel
III. Communicatie
IV. Flora en fauna

De beoordeling van de criteria vond plaats volgens de aanbestedingsleidraad, door vier personen, die op basis van het ‘consensusmodel’ tot één unaniem gedragen beoordeling komen.

Middels de waarde van de beoordeling van de onderdelen en eventuele subonderdelen zal de
fictieve korting naar rato worden berekend. Inschrijvers worden uitgesloten van deelneming als één of meerdere criteria na consensus lager dan een 6,0 worden beoordeeld. Zo kon een inschrijver een maximale fictieve korting krijgen, als het met een 10 werd beoordeeld, van €950.000 op de inschrijfprijs, terwijl een andere deelnemer die met een 5,5 beoordeeld werd, kan zijn uitgesloten van deelname überhaupt.

Het beoordelingsteam heeft dus een grote mate van vrijheid om te bepalen wat de “fictieve korting” op de inschrijfprijs wordt, die de beoordelingscommissie zelf aan de inschrijfsom meegeeft, op basis van de beoordeling van de beoordelingscommissie. Hoe de beoordelingscommissie een inschrijver beoordeelt, gaat volgens de redactie van Aanbestedingsnieuws volgens naar analogie van het fictieve “zwarte doos” criterium. Daar kan door een inschrijver, naar inzicht van de redactie, voorshands ook geen rekening mee houden worden. Het is maar net wat er in het fictieve “zwarte doos” criterium wordt meegewogen.

Hoe moet je anders inkopen?

 

https://tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/9043080a4b3545da8d45afe8c48da8bc/cid/660855
Bron: TenderNed/De Gelderlander, 21 februari 2017

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1 thought on “Bron Groenvoorziening verbaasd na verliezen opdracht met “fictieve inschrijfsom”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *