Wet verdringingstoets naar de Eerste Kamer – Aanbestedingsnieuws
MobileMobile

Wet verdringingstoets naar de Eerste Kamer

De initiatiefwet van kamerlid Karabulut tegen verdringing is naar de Eerste Kamer gestuurd. In de Tweede Kamer was een meerderheid voor het voorstel.  Behalve de SP stemden PvdA, PVV, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Kuzu/Öztürk, Klein en Monasch voor het wetsvoorstel.

Pixabay, Stevepb

Met het wetsvoorstel wordt een verdringingstoets geïntroduceerd. Gemeenteraden moeten, als het wetsvoorstel wordt aangenomen, binnen 6 maanden beleidsregels voor het uitvoeren van een verdringingstoets voorstellen. Het voorstel werkt met terugwerkende kracht. De verdringingstoets moet ook worden toegepast op de voorzieningen, trajecten of werkzaamheden die al zijn ingekocht.

Het voorliggende voorstel voegt een nieuw artikel 2.80a toe aan de Aanbestedingswet waarin arbeidswerkzaamheden moeten worden ingekocht met uitvoering van de verdringingstoets. (Voor defensie eveneens, dit wordt een nieuw artikel 2.70a). Er moet worden getoetst of een inkoop van arbeid sprake is van verdringing. Voor een definitie van verdringing wordt de Participatiewet gewijzigd:

#. verdringing op de arbeidsmarkt: vervanging van betaalde arbeid tegen ten minste het wettelijk minimumloon door arbeid die wordt verricht door personen met een uitkering op grond van deze wet of de Werkloosheidswet, zonder loon of tegen een loon of een vergoeding dat lager is dan het wettelijk minimumloon.

Bron: Kamerstukken I 2016/17, 34325 nr. A
Zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-800072

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *