Aanbestedingsinstituut: Meer dan 50% duurzame gunningen bij infra aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

Aanbestedingsinstituut: Meer dan 50% duurzame gunningen bij infra aanbestedingen

Bouwend Nederland stelt op basis van eigen onderzoek dat 50% van de opdrachten duurzaam gegund is. Bouwend Nederland maakt ieder jaar een analyse duurzaamheid in openbaar aanbesteden en een top 25 waarin de meest duurzaam gunnende publieke opdrachtgevers in de bouw en infra in het zonnetje worden gezet.

Groen asfalt
©Zaz 2017

In de aanloop naar de bekendmaking van de nieuwe top 25 op 7 november aanstaande staat Bouwend Nederland stil bij hte gegeven dat de bouw als eerste sector 50% duurzaam gegunde opdrachten telde. Ook bij de infradiensten wordt de 50% mijlpaal genaderd.De duurzame gunningscriteria zijn ondergebracht in drie categorieën: Uitvoering, Resultaat en CO2-Prestatieladder. Als het gunningscriterium onvoldoende is beschreven komt deze terecht in de categorie ‘Niet concreet’. De drie sectoren laten een duidelijk verschillend beeld zien.

Bij infrawerken werd in 2022 iets minder vaak gegund op duurzaam resultaat, maar steeg het aantal gunningen op duurzame uitvoering aanzienlijk. Vooral bij asfaltwerken wordt duurzaam resultaat gevraagd. Meestal gaat het dan om MKI. De Rijksdiensten en de provincies maken het meest gebruik van dit gunningscriterium.

Via deze link bekijk je de analyse 2023 met cijfers van 2022. Bekijk hier de top 25 van vorig jaar.

©Bouwend Nederland 2023

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *