Weekendspecial aanbesteding Oranjegalerij 1903 – Aanbestedingsnieuws

Weekendspecial aanbesteding Oranjegalerij 1903

Entree Oranjegalerij
Foto: Ansichtkaart privé collectie

Aankondiging van de opdracht 28 januari 1903 publicatie Haagsche Courant.

Op 12 februari 1903 om 12 uur zal de architect W.B. van Liefland in de theaterzaal van het Kurhaus in het openbaar aanbesteden, het bouwen van een winkelgalerij met kelders enz. en het maken van de ontworpen trappen, bordessen en terrassen, rij- en voetwegen langs het “Oranjehotel”, het Gevers Deynootplein en de strandboulevard met inbegrip van de riolering.

Gunning van de opdracht

!3 februari 1903 verscheen het gunningsbericht in het Algemeen Handelsblad.

Door de architect van Liefland, werd gisteren in de theaterzaal van het Kurhaus, namens de Exploitatie Maatschappij Scheveningen aanbesteed: Het bouwen van een winkelgalerij met de daarbij ontworpen magazijnen, winkels, café-glaciès, confiserie, Wiener cafe, kelders en alle daarbij behorende dienstlokalen enz., alsmede het maken der ontworpen trappen met bordessen en terrassen en het daarstellen der ontworpen rij- en voetwegen met gedeeltelijk wijzigen en in profiel brengen van gedeelde straatwegen langs het hotel dÓrange, Gevers Deynootplein en strandboulevard en alle daarmee in verband staande werken. De laagste inschrijving was van J. v.d. Elshout Gzn te Scheveningen voor f 322.500,- met voorbehoud betreffende werkstaking.  De werken die tot deze uitvoering behoren, wat betreft hardsteen, gewapend beton en asfalt, vertegenwoordigende een bedrag van f 200.000,- zijn buiten deze aanneming.

Op 20 april is er nog een onderhandse aanbesteding voor de levering en het leggen van ca. 2000 m2 granito-marmer-mozaiekvloeren voor de Oranjegalerij en de Kurhausbar te Scheveningen opgedragen aan de firma Henri Huinck & Alex Imhofe te Rotterdam.

Helemaal van een leien dakje ging het niet, op 14 mei stortte een hijsmachine naar beneden waarmee het beton omhoog werd gehaald, met het ongelukkig gevolg dat een betonwerker het gevaarte op zich kreeg. Zwaar gewond over het gehele bovenlichaam, werd hij naar het politieposthuis op het Gevers Deynootplein vervoerd. En op 8 juni stortte een steiger over een lengte van 30 meter in, waarop dat moment 15 stukadoors aan het werk waren. Drie ervan werden onder het vallende hout bedolven, doch spoedig met vereende krachten weer te voorschijn gehaald. Enige werklieden liepen lichte verwondingen op.

De Oranjegalerij opende het eerste gedeelte (vanaf de palacestraat) in de eerste week van juni van 1903. De Galerij heeft de tweede Wereldoorlog niet overleefd,  net als onder meer het Hotel d’Orange (Oranjehotel) en de Kurhausbar. Momenteel wordt aan de noordzijde van de Boulevard wederom gebouwd aan een moderne versie van boulevard bebouwing.

In de Oranjegalerij
Foto: Ansichtkaart Privé collectie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Diverse kranten via Delpher

1 thought on “Weekendspecial aanbesteding Oranjegalerij 1903

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »