Middenboulevard Scheveningen misschien wel een beschamend project – Aanbestedingsnieuws

Middenboulevard Scheveningen misschien wel een beschamend project

Door de gemeente Den Haag is bestuurlijk besloten tot een grootschalige aanpak van de openbare ruimte in Scheveningen-Bad. Om dit te realiseren is het programma ‘De Kust Gezond’ (DKG) ingericht. Onderdeel van dit programma is het project ‘de Middenboulevard’.
De Middenboulevard bestaat uit de renovatie van de huidige Middenboulevard en een uitbreiding daarvan. De Middenboulevard start ter hoogte van de Pier en loopt tot aan de Beeldentuin. De Middenboulevard wordt in 2 fasen uitgevoerd. De scheidingslijn ligt ter hoogte van de Palacestraat. De scope van de onderhavige aanbesteding betreft uitsluitend fase 1 van de Middenboulevard. Dit is het deel ten zuiden van de Palacestraat.

Naar verwachting zal het Voorlopig Ontwerp (VO) nog dit jaar bestuurlijk worden vastgesteld. De scope van de opdracht bestaat uit de voorbereiding en realisatie van fase 1 van de Middenboulevard. Bijzondere aandacht daarbij heeft het omgevingsmanagement en de bouwlogistiek.
De Middenboulevard bevindt zich in een zeer druk gebied met veel horeca ondernemers en toeristische attracties. De ondernemingen blijven tijdens de werkzaamheden open. Het bereikbaar houden van alle ondernemingen valt daarom binnen de scope van het project.
De volgende onderdelen vallen binnen het woonrijp maken van de Middenboulevard:

  • Aanbrengen basaltbekleding 15.000m2;
  • Straatmeubilair;
  • Keerwanden 600 meter;
  • Straatbakstenen 1.200 m2;
  • Natuursteen 5.500m2;
  • Klostermann tegels 4.000 m2;
  • Betonplaten 20.000 m2;
  • Ondergrondse traforuimte met een inhoud van 40m3;
  • Aanbrengen riool 75m1.

De openbare verlichting behoort niet tot de scope van de opdracht en zal apart worden aanbesteed en
als directielevering ingebracht worden in het werk.

de looptijd van de opdracht is 5 maanden  zonder verlenging betreft de Bouwteamovereenkomst. De voorbereiding van de uitvoering is gepland v.a. september 2020. De start van de uitvoering is gepland in november 2020. De oplevering is gepland uiterlijk 4 april 2022.

Fase 1 en 2 van de middenboulevard
Foto: gemeente Den Haag

Je kunt je afvragen of het op deze wijze gezond maken van de kust wel gezond is. De werkzaamheden van deze fase belopen anderhalf jaar waaronder het gehele hoogseizoen 2021 en indien vertraging nog eens een deel van het seizoen 2022. Ruw gezegd gaat het om bestrating en wat keerwanden maar wel in het belangrijkste deel van de boulevard. Wij verwijzen nog maar eens naar onze weekendspecial Weekendspecial aanbesteding Oranjegalerij 1903 waarin wij beschreven hoe anno 1903 de Oranje galerij (nu midden en Noordboulevard) tot stand kwam. In februari 1903 aanbesteed, in juni dat jaar de oplevering van het eerste deel en later dat jaar de rest, in een jaar dat naast deze Oranjegalerij ook het Circustheater, de verplaatsing van de Kurhaus bar, Het Palace Hotel en een elektriciteitscentrale gebouwd werden. Gewoon met veel mensen er bovenop omdat het goed en snel moet. Een kunstje dat we een luttele eeuw later, met allerlei nieuwe materialen en technieken volledig verleerd zijn. Dat konden we vroeger toch beter. Eigenlijk beschamend!

Bron: Tenderned 6 november 2019 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/179773

1 thought on “Middenboulevard Scheveningen misschien wel een beschamend project

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *