Warmte/ (koude) voorziening Palenstein, cluster 1 Zoetermeer – Aanbestedingsnieuws

Warmte/ (koude) voorziening Palenstein, cluster 1 Zoetermeer

Een der flats uit cluster 1 aan de Willem van Cleeflaan. Foto: Google Streetview

De gemeente Zoetermeer, woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes en netbeheerder Stedin hebben de ambitie om voor 2040 aardgas volledig uit te faseren in de wijk Palenstein te Zoetermeer. Als eerste project in dat kader worden voor het hoogbouwgedeelte van de wijk (Cluster 1) op dit moment de voorbereidingen getroffen voor de realisatie van een aardgasvrij concept voor 9 gebouwen met gezamenlijk circa ruim 1.100 woonequivalenten. Het concept betreft een collectief zeer laagtemperatuur WKO-net waarbij de warmte met behulp van (collectieve dan wel individuele) warmtepompen op complex- of woningniveau op een geschikt temperatuurniveau wordt gebracht voor zowel ruimteverwarming als warm
tapwater. Daarnaast wordt voor de utiliteitsgebouwen en nieuwe woongebouwen vanuit de WKO-bronnen tevens koude geleverd. Er is voor gekozen om de Warmte(/koude)voorziening te laten ontwerpen, realiseren, financieren en exploiteren door een marktpartij in een outsourcingsconstructie (DBFMO). 

De bestaande (woon-)gebouwen zijn allen, ieder voor zich, voorzien van een collectieve gasgestookte verwarmingsinstallatie die tevens zorgt voor warm tapwater. Een aantal van deze gebouwen is reeds gerenoveerd zodat zij geschikt zijn om verwarmd te worden met een aanvoertemperatuur van 70C:
– De drie galerij flats van Vestia: Cleeflaan, Boslaan en Bourgondiëlaan;
– De torenflat van Vidomes: Willem Cleeflaan.
Andere gebouwen worden binnenkort gerenoveerd zodat ze geschikt zijn om verwarmd te worden met een aanvoertemperatuur van 40C dan wel 70C:
– De torenflat van de VVE: Croesinckplein 70C);
– De torenflat van Vestia: Van Aalstlaan (70C);
– De gebouwen van de gemeente: Welkom 2 en Castellum (40C).
De gasgestookte installaties worden zoveel mogelijk op natuurlijke momenten (einde levensduur) vervangen door een aansluiting op de te realiseren warmte(/koude)voorziening.

Met deze niet-openbare aanbesteding worden geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld een aanmelding te doen met als doel het op een toetsbare en transparante wijze selecteren van gegadigden voor het aangaan van een concessieovereenkomst.
De selectieprocedure heeft tot doel gegadigden te selecteren die worden uitgenodigd tot het uitbrengen van een inschrijving. De gemeente zal drie gegadigden selecteren. Varianten op het technisch concept zijn niet toegestaan. Optimalisatie binnen de
beschreven technische oplossing (collectief WKO-bronnennet met collectieve én individuele warmtepompen) is wel toegestaan. In de gunningsfase wordt nadrukkelijk om deze optimalisaties gevraagd.

De onderstaande cijfers geven een indicatie van de te verwachten investering en de exploitatiekosten gedurende de exploitatieperiode.
Investeringen in bronnen, leidingen en warmtepompen met toebehoren: ca. €11.000,000,- excl. BTW.
De exploitatieopbrengsten gedurende looptijd: ca. €500.000,- excl. BTW per jaar indien alle gebouwen aangesloten zijn.
De investeringen en de exploitatiekosten worden gedekt door de inkomsten uit vastrecht, verkoop van warmte, eventueel koude en een bijdrage aansluitkosten (BAK).

In deze aanbesteding zijn duurzaamheidsaspecten meegenomen in de minimale voorwaarden die zijn gesteld aan deelname aan de procedure. Deze aspecten neemt de Gemeente te zijner tijd ook op in de uitnodiging tot inschrijving.De te sluiten concessieovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van dertig jaar, gemeten vanaf het aansluiten van het laatste van de 9 aan te sluiten gebouwen met de optie tot verlenging van de Concessieovereenkomst met vijftien jaar. De verwachte
ingangsdatum is 1 juli 2022.

Bron: Tenderned woensdag 6 oktober 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/240062

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *