Vragen aanbesteding kinderopvang Zoetermeer na failliet aannemer
De aannemer van de nieuw te bouwen kinderopvang “De drie ballonnen”, is failliet. Fractievoorzitter van Zoetermeer Vooruit, Juliëtte Meurs-Troch heeft er vragen over gesteld aan het Zoetermeerse college over de gang van zaken. “Was het bij het college bekend dat de aannemer failliet zou gaan? Wat gaat het college voortaan anders doen bij de aanbesteding van dergelijke grote projecten?”
Blijkens TenderNed is er een aanbesteding gehouden voor de complete nieuwbouw van een Integraal Kindcentrum (IKC) genaamd de Toverberg, verdeeld in 4 percelen. Het IKC biedt ruimte voor primair onderwijs inclusief faciliteiten voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. De opdracht was op 8 juli 2016 gegund aan Bouwbedrijf van Deelen N.V. en voor de w. en e-installaties aan Blokzijl TCL Installatietechniek B.V. Vorige week, 23 maart 2017 is Bouwbedrijf Van Deelen N.V. te Veenendaal (Utrecht) door de rechtbank in Midden-Nederland failliet verklaard.
Voor de nieuwbouw ligt een ontwerp gereed van HET Architecten. In de nieuwbouw zal basisschool ‘t Schrijverke, kinderopvang de Drie Ballonnen en Meerpunt (centrum jeugd en gezin) worden gehuisvest.
Raadslid Meurs Troch: Hoe gaat het nu verder met de bouw van De Toverberg?
̵ Welke plannen of noodscenario’s zijn er?
̵ Is er al een andere aannemer gezocht en gevonden die de bouw af kan maken?
Directeur Ploeg van 3A3 vindt het terechte vragen, die meer aan het adres van de Europese Commissie zouden moeten worden gesteld. “De vragen van Meurs Troch hoe de gemeente dit gaat voorkomen, zijn vragen naar de onbekende weg, de weg die niemand weet en waar op het einde iedereen een blauwe hoed heeft en Pasen en Pinksteren op een dag vallen. Hoe gaan we rekening houden met de toekomst conform de algemene beginselen van het Aanbestedingsrecht? Misschien kan de Europese Commissie een kristallen bol meeleveren?”
De curator moet bij een faillissement de opdrachten verdelen in het belang van de schuldeisers. Orders in de orderportefeuille worden naar het inzicht van de curator zodanig verdeeld als dat in het belang is van de schuldeisers, die er dus een belang bij hebben dat opdrachten worden afgeraffeld en het geld ervoor binnenkomt. De gemeente zit aan de kant van de debiteuren als opdrachtgever en heeft daarmee tegengestelde belangen aan de schuldeisers: dat de opdracht tegen de voorwaarden van de aanbesteding zo gunstig mogelijk wordt uitgevoerd.
In het bijzonder wanneer opdrachtgevers onrealistisch zijn geweest als oorzaak van het faillissement, wordt het risico door de curator teruggelegd bij onrealistische opdrachtgevers door de opdracht alsnog uit te voeren door een -duurdere- ondernemer tegen “in de markt gebruikelijke” voorwaarden. Hier kan een gemeente ogenschijnlijk aan onderuit komen door uitvragen zo realistisch mogelijk op te stellen, het probleem hiervan is echter dat dit een perverse prikkel inhoudt voor ondernemers om zo duur mogelijk te werken nadat de inschrijving eenmaal binnen is. Bovendien is het zelf, als je geen ondernemer bent, moeilijk te beoordelen wat realistische criteria zijn. Dat bepalen ondernemer en opdrachtgever normaal gesproken met zijn 2 en niet eenzijdig en de toekomst is nu eenmaal niet bekend.
Directeur Ploeg van 3A3:”Wanneer je dus het donkerbruine vermoeden hebt dat de aannemer met de buitengewoon gunstige inschrijfprijs die exact voldoet aan de gestelde voorwaarden, failliet zou kunnen gaan, zélfs als de aannemer een handige vrije jongen is, met gel naar achter gekamd haar en een snottebel in zijn neus en gaten in zijn broek en een t-shirt van Scarface onder zijn te korte kostuum en personeel dat staakt voor een kantoor dat op instorten staat, dan moet je hem volgens het Europese Aanbestedingsrecht, gelijk behandelen met alle andere aannemers”.
“Dat kan met een aanbesteding niet worden voorkomen, omdat de gemeente bij een aanbesteding niet de mogelijkheid heeft tot retributie om te-laag-inschrijven op een opdracht af te straffen of de opdracht niet te gunnen op basis van een niet-objectief redelijk “onderbuikgevoel” dat de aannemer mogelijk failliet kan gaan. Aannemers moeten immers gelijk behandeld worden conform het non-discriminatiebeginsel. Ook als dezelfde aannemer opnieuw begint met een nieuwe BV mag die nieuwe rechtspersoon eveneens niet worden uitgesloten.”
“Zonder kristallen bol kan de winner’s curse zo een geweldig verdienmodel zijn. Voor criminelen. ”
Bron: Zoetermeer Vooruit, 31 maart 2017
Zie ook eerder:
Bot bouw neemt ook aanbestedingsklussen over van failliete aannemer Bink
Aanbesteden leerlingenvervoer Veenendaal benadeelt schuldeisers failliete voorganger
Kamp: aanbesteding verliezen is normaal ondernemersrisico
Je kan niet eerlijk kiezen: 13 redenen waarom Aanbestedingsrecht nooit gaat werken
Zie ook deze lijst met tender-resultaten voor nieuwbouw in Zoetermeer: