Vraaguitval openbaar vervoer Noord-Holland bijna 50% – Aanbestedingsnieuws

Vraaguitval openbaar vervoer Noord-Holland bijna 50%

In de regio Noord-Holland Noord stapten 48,5% minder reizigers in de bus in 2020. Het ‘Jaarverslag 2020 Openbaar Vervoer provincie Noord-Holland’ (pdf, 5 mb) geeft inzicht in het aanbod, het gebruik en de kwaliteit van het openbaar vervoer in Noord-Holland. De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het openbaar busvervoer in de regio’s Gooi en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. In al deze regio’s verzorgt vervoerder Transdev/Connexxion (concessiehouder) het busvervoer.

Bij aankondiging van het de eerste maatregelen in maart 2020 nam het aantal reiziger met meer dan 90% af waardoor het nodig was om 60% van het aantal busritten (dienstregelingsuren) te rijden. Er werden geen buslijnen helemaal geschrapt, zodat alle gebieden met het OV bereikbaar bleven.
Om de regio goed bereikbaar te houden, reden vanaf 5 juli 2020 de bussen volgens de normale zomerdienstregeling. Ook kwamen alle zitplaatsen in de bussen weer beschikbaar.

Bron: Noord-Holland

In de periode vanaf 16 maart 2020 tot en met 21 maart 2021 reden er in Noord-Holland geen buurtbussen. Als alternatief konden reizigers voor €4 (ongeacht afstand) gebruik maken van de buurtbustaxi’s die reden vanaf 9 uur ’s ochtends. De ritten werden uitgevoerd door taxibedrijven. In de regio Noord-Holland Noord werd daar in 2020 2.458 keer gebruik van gemaakt.

In 2020 reden 94,4% van de bussen op tijd.

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de provincie dat de bussen die in haar opdracht rijden zo min mogelijk uitlaatgassen uitstoten. Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de provincie dat de bussen die in haar opdracht rijden zo min mogelijk uitlaatgassen uitstoten. De provincie streeft ernaar dat in 2030 alleen nog bussen rijden zonder uitlaatgassen. In de regio Noord-Holland Noord kwamen er 22 elektrische bussen bij. In totaal rijden er nu 86 elektrische bussen (van de 124).

tabel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *