UvA gaat bibliotheek binnengasthuis aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

UvA gaat bibliotheek binnengasthuis aanbesteden

De Universiteit van Amsterdam gaat een aanbesteding houden voor een universiteitsbrede bibliotheek. De bibliotheek moet komen in twee rijksmonumenten, op het Binnengasthuisterrein. Het ontwerp voorziet in een glazen overkapping van de patio, tussen de twee gebouwen. Het gaat om het Zusterhuis en de Tweede Chirugische kliniek, waar respectievelijk tot voor kort Crea en de filosofie-faculteit waren gevestigd.

Het ontwerp van de nieuwe UB is opgesteld door architecten MVSA en Van Stigt. Dat verbindt de twee monumentale panden met een glazen overkapping. De universiteit noemt dat: “een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure.”

Het ontwerp ligt onder vuur vanwege de beoogde aanpassingen aan de rijksmonumenten. Het terrein wordt bovendien rondom bewoond. Met de komst van de universiteitsbibliotheek zal het terrein intensiever benut gaan worden. Het plan A is verkozen boven een plan, waarin een aanzienlijk gedeelte van de gebouwen gesloopt zou worden.

De UvA beoogt de gehele Binnenstadscampus in 2025 gereed te hebben. In de campus komt onder andere 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder.

Bron: Universiteit van Amsterdam, 19 juli 2017

http://student.uva.nl/content/nieuws/2017/07/locatie-voor-nieuwe-ub-binnenstad-bekend.html

https://www.parool.nl/amsterdam/bezwaren-tegen-nieuw-ontwerp-uva-bieb-in-oudemanhuispoort~a4487052/

2 thoughts on “UvA gaat bibliotheek binnengasthuis aanbesteden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *