RVB houdt pilot voor hergebruik materiaal kantoorrenovatie – Aanbestedingsnieuws

RVB houdt pilot voor hergebruik materiaal kantoorrenovatie

Normaal voert een sloopbedrijf alleen af. Bij het pilotproject Kantoor Vol Afval (KaVa) voert het bedrijf juist gebruikte materialen aan voor een kantoorrenovatie op voormalig Vliegkamp Valkenburg. De drijvende krachten in het consortium dat de renovatie voor zijn rekening neemt zijn Vink Bouw, Popma ter Steege Architecten en sloopbedrijf Adex.

“Sloopmaterialen als afval afvoeren naar de stort is in veel gevallen zonde. Omdat we hier maximaal materialen hergebruiken noemen we het project Kantoor Vol Afval. We gebruiken dit als voorbeeldproject vanuit het RVB om te laten zien wat mogelijk is op het gebied van circulaire bouwprocessen”, zegt projectmanager Sevan Markerink van het Rijksvastgoedbedrijf.

©Rijksvastgoedbedrijf 2023

De werkzaamheden zijn in september begonnen en zullen naar verwachting in maart 2024 zijn afgerond.

Het circulaire pilotproject kon alleen slagen als er een beroep kon worden gedaan op eerder gebruikte materialen uit een donorgebouw. ‘Vastgelegd was dat de materialen voor een belangrijk deel uit KaVa zelf moesten komen, maar de oogst bleek niet groot genoeg’, zegt Eelco Nieuwenhuijsen, projectmanager van Adex Groep (het sloopbedrijf). ‘We moesten elders circulaire bouwmaterialen vinden.’
En die werden gevonden in een kantoor dat ABN AMRO renoveert. Het pand bood veel hoogwaardige herbruikbare materialen zoals systeemwanden, klimaatplafonds, stalen rasterplafonds en een refurbished plafondsysteem met LED-verlichting. ABN AMRO stelde de materialen beschikbaar, evenals deurkrukken, kranen en kabelgoten. Het pand waar de materialen voor Valkenburg vandaan komen, staat aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost. Dit pand (‘de Fop’) wordt door ABN AMRO in samenwerking met ontwikkelaar Edge volledig Paris Proof circulair gerenoveerd en ingericht. ‘De circulaire renovatie van ‘de Fop’ past bij onze purpose en ambitie om al onze kantoren in 2030 te laten voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs’, zegt Daphne Lautenbach, Real Estate Development Manager van ABN AMRO.
Bron: Rijksvastgoedbedrijf, 11 oktober 2023‘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *