Rol Hague Security Delta HSD bij innovatie aanbesteding mistig – Aanbestedingsnieuws

Rol Hague Security Delta HSD bij innovatie aanbesteding mistig

Eerst hoe zat het ook weer: The Hague Security Delta kreeg 6,5 miljoen subsidie. Wat het daarvoor deed, daar zijn Follow the Money, De Correspondent, Geen Stijl flink naar aan het ploegen, maar ze hebben geen idee. HSD zou dat geld investeren in andere bedrijven, via innovaties. Daar zit ook de pijnpunt voor wat betreft aanbesteden. Kan een organisatie die voor het grootste deel gesubsidiëerd wordt, zonder aanbesteding investeren?

Daar zijn particuliere financieringsfondsen niet blij mee. Zie ook ons eerdere berichtgeving over een ander publiek investeringsvehikel, het EIB. Zulke financiële injecties van een overheidsgerelateerd orgaan in het bedrijfsleven zouden moeten worden aanbesteed. Met een gratis geldloket kan een particulier investeringsfonds niet concurreren. De Haagse PvdA wilde na alle ophef in moderne hippe blaadjes zoals De Correspondent en Follow the Money, opheldering. In de vorm van een brief van het college en een onderzoek. Dat kwam vorige week.

Vorige week bood het college de onderstaande 4 links aan, ter opheldering van het HSD-verhaal. Waar komen al die 15.000 banen vandaan. Waar is ons geld naartoe. Het is zo helder als koffiedik. Het enige wat heel duidelijk wordt is dat het kantoor, een oud Ministerie, is geleverd door de gemeente Den Haag.

Bij de stukken, zit onder meer een lijst van welke bedrijven er zoal worden aangejaagd in de veiligheidssector. Daarop staat CSC en Xerox, zeg maar: alle toeleveranciers van nou ja een willekeurige kantoorinrichting. Verder allerlei hele hele kleine bedrijven, onder meer het (inpandige)  Tracksinspector  digitale forensics for inspectors? En het ook weer inpandige Threadstone. Die leveren een virusscanner. Een virusscanner? Die dingen die gratis worden geklust door de open source gemeenschap met behulp van verveelde nerds uit het Oostblok? Moet dat met een investeringssubsidie en een gratis kantoorpand ontwikkeld worden? Zo ja, waar blijft dan toch onze nevenvestiging, het kantoorpand van Aanbestedingsnieuws in Den Haag? *tap *tap *tap…

Wat voor resultaten hebben die toeleveranciers dan bereikt? Nou in geval volgens het galanrapport is dat het programma Satellietobservatie. Wat het Galanrapport daarover meldt, vermelden we hier maar even letterlijk:

“Parallel aan het traject (?) is in samenhang de innovatie aanbesteding ontwikkelt. Er zijn in 2017 zeven consortia gestart met innovatieprojecten. Deze consortia kunnen mede het resultaat zijn van de inspanning van het HSD Office, maar dit is lastig objectief vast te stellen. Hoewel geen causaal verband kan worden aangetoond, is het aannemelijk dat de HSD-office positief heeft bijgedragen aan deze resultaten.”

Mwuh? Wie heeft er aanbesteed. Wat is er aanbesteed? Voor hoeveel is er aanbesteed? Doet HSD nou mee of niet? Is de HSD aanbestedingsplichtig? Wie kon er inschrijven op deze innovatieprojecten? Waar is de tender van deze innovatie aanbesteding? En welke stagair heeft dit onderzoeksrapport geschreven? We snappen er geen jota van en aan ons kan dit toch echt niet liggen. Computable vindt het ook erg vaag en noemt het abusievelijk het Golan-rapport. Maar wie is er nu op de hoogte? Saskia Bruines laat in elk geval weten dat ze ons voldoende heeft geïnformeerd.

?!?!?

We hebben nog het HSD jaarverslag 2016 bij gepakt maar daar staat verder over niets over innovatieve aanbesteding. Eigenlijk ook niet echt iets over aanbesteding. https://www.thehaguesecuritydelta.com/media/com_hsd/report/131/document/HSD-Jaarverslag-2016-FINAL-WEBSITE.pdf en in een ander rapport, van OCG over de Hague Security Delta wordt nog iets gestotterd over een pre-competitieve dialoog. Is dat de concurrentiegerichte dialoog? Als nieuws kan aanbestedingsnieuws dus melden van nou eh… er is iets met innovatieve aanbesteding daar of zo. Op Tenderned vonden we in elk geval niks.

Volge de Minister van Veiligheid en Justitie (Zie antwoorden-kamervragen-over-the-hague-security-delta ) als het Haags College van B&W is de journalistieke verslaggeving onzorgvuldig. Nou ja… Dat is, omdat de mensen net als Aanbestedingsnieuws chocola proberen te maken van deze uiterst obscure publieke verslaggeving van de Minister en de gemeente Den Haag. Niet verrassend dus dat de Correspondent en Follow the Money vandaag gezamelijk optrekken in een raadsadres.

 

 


Aangeboden aan de Haagse Gemeenteraad:

Aanbieding van onderzoeksrapport over Stichting HSD

overige bestuurlijke stukken 08-03-2018

Fragment over aanbesteding HSD Hague Security Delta van Galanrapport:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *