Rijk omzeilt aanbestedingsplicht risicokapitaal via eigen BV – Aanbestedingsnieuws

Rijk omzeilt aanbestedingsplicht risicokapitaal via eigen BV

Om de aanbestedingsplicht bij het “marktconform” financieren van risicovolle innovatieve opdrachten te ontlopen, heeft het Rijk zijn eigen Luxemburgse NV opgericht, de Dutch Venture Initiative SA. Omdat het privaatrechtelijk is, is aanbesteding van de uitvoering niet nodig, zo berichtte Minister Kamp in antwoord op kamervragen bij de Rijksbegroting in juni 2016 (vraag 210). Na herhaalde kamervragen blijft Minister Kamp op het standpunt dat de investering in durfinvesteerders niet aanbestedingsplichtig is.

Een S.A. is een Luxemburgse variant op de naamloze vennootschap. S.A. staat voor Societe Anonyme. De aandeelhouders van deze onderneming blijven geheim voor de buitenwereld en zijn dan ook niet openbaar geregistreerd bij de kamer van koophandel. Het verplicht gestorte aandelen kapitaal is EUR 31.000 en indien er 1 aandeelhouder is kan de onderneming ook worden bestuurd door 1 directeur. De SA is dan ook geliefd bij ondernemers die belastinggeld willen wegsluizen via belastingparadijs Luxemburg.

Het initiatief voor oprichting van Dutch Venture Initiative S.A. is genomen door het EIF en PPM Oost, het Ministerie van Economische Zaken heeft dit initiatief ondersteund. Daarnaast heeft, volgens Minister Kamp, PPM Oost op 10 december 2014 de Nederlandse vennootschap Dutch Venture Initiative Beheer BV opgericht, om haar aandeelhouderschap ten aanzien van DVI onder te kunnen brengen. Minister Kamp: “Deze overdracht naar een separate vennootschap had als doel om de activiteiten van PPM Oost ter zake van DVI boekhoudkundig beter te kunnen scheiden.”

PPM Oost is de Participatiemaatschappij Oost Nederland, recent samengegaan met Oost NL. Waarin investeren die lui dan zoal, nou het is in elk geval niet in de innovatieve uitgever 3a3 Publishing! Je weet nooit waar dat aan ligt natuurlijk. Wie lange lijsten met succesverhalen van gelukkige ondernemers verwacht, moet lang graven in jaarverslagen. We vonden er uiteindelijk twee: bedrijven in endoscopen en in antennesystemen. Dat zijn dan hele dure endoscopen en antennesystemen? Het is wel in elk geval erg innovatief boekhouden.

Volgens het jaarverslag 2016 boekte Oost NL een negatief bedrijfsresultaat van 1 miljoen en heeft het geleid tot € 42,8 miljoen euro uitgelokte investeringen. Oost NL noemt als een van de resultaten de vestiging van het Canadese PH Windsolutions in Oldenzaal, het Deventer Open Innovation Center, een bedrijf in antennesystemen genaamd Satrax (onderdeel van Panthera Group) en Dovideq, een bedrijf van Bert Dommerholt en Menno de Braak, dat endoscopen ontwikkelt.

Tegen het einde van 2016, had de DVI-I zich gecommitteerd voor een bedrag van €148 miljoen voor 13 verschillende venture and groeikapitaal investeringsfondsen, met €1.5 miljard kapitaal beschikbaar voor inversteringen. Daarnaast heeft DVI-I geïnvesteerd voor €45 miljoen in het Europese Engelen Fonds (EAF), in totaal voor €193 miljoen aan verplichtingen.

Het Luxemburgse bedrijf van de overheid, is beheerder van een fonds dat niet in bedrijven investeert, maar uitsluitend risicodragend kapitaal verstrekt aan private investeringsfondsen. Als je tussen overheid en bedrijf maar genoeg private fondsen zet via buitenlandse constructies, is het blijkbaar ineens geen staatssteun meer. Moet dat niet allemaal gewoon worden aanbesteed? Nee natuurlijk niet, het is een bedrijf, daarom geven we het geld aan dat andere bedrijf. Ja maar had dát geld geven aan dat andere bedrijf dan niet worden aanbesteed, nee natuurlijk niet want dat is een bedrijf… ?!?!?!

oftewel:

In juni 2016 liet Minister Kamp aan de kamer weten:

Hoe wordt het Dutch Venture Initiative (DVI) uitgevoerd? Had de uitvoering hiervan kunnen worden aanbesteed? Is het wel eens onderzocht of nader uitgezocht of dit fonds zou kunnen worden aanbesteed? In hoeverre zouden marktpartijen bij de uitvoering van het DVI kunnen worden betrokken?

Antwoord:

Het DVI, Dutch Venture Initiative S.A., is een privaatrechtelijke entiteit om marktconform te investeren in risicokapitaalfondsen voor innovatieve ondernemingen. Omdat het privaatrechtelijk is, is aanbesteding van de uitvoering niet nodig. De aandeelhouders van DVI zijn het Europees Investerings Fonds (EIF), Brabant Ontwikkelingsfase Maatschappij (BOM), en PPM Oost namens het Ministerie van Economische Zaken. Omdat het EIF zelf ruim een derde van het fondskapitaal investeert en over de juiste bewezen expertise beschikt, doen zij ook de uitvoering van het DVI. Marktpartijen kunnen mee investeren in het DVI en op die manier betrokken worden bij de uitvoering.

Op herhaalde vragen van de kamer of de uitvoering van het DDV-I had moeten worden aanbesteed, antwoordt Minister Kamp:

Nee, DVI is een privaatrechtelijke entiteit die tot doel heeft om marktconform te investeren in risicokapitaalfondsen voor innovatieve ondernemingen en hoeft, net als soortgelijke fondsen die het EIF voor andere Europese landen heeft opgezet, niet te worden aanbesteed.

Bron: Aanhangsel Handelingen 2017/18, 314
(met de misleidende titel: Technische informatie over de publicatie Antwoord op vragen van het lid Van der Lee over het feit dat 66% van het stimuleringsgeld van Economische Zaken naar het buitenland gaat)

 

Zie ook:

http://www.omroepbrabant.nl/?news/266102482/Drugskartels+gebruiken+endoscopen+om+bolletjesslikkers+te+controleren+op+achtergebleven+bolletjes.aspx

3 thoughts on “Rijk omzeilt aanbestedingsplicht risicokapitaal via eigen BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *