Pilot Maastricht met TNO voor slimme ramen – Aanbestedingsnieuws

Pilot Maastricht met TNO voor slimme ramen

Dinsdag 10 oktober leverde gedeputeerde Stephan Satijn een bijdrage aan de officiële opening van de speciale ‘pilot-demonstratielijn’ voor slimme ramen bij (onderzoekssamenwerking tussen TNO en de provincie Limburg). Deze ramen bevatten een, door TNO ontwikkelde, transparante thermochrome coating, die boven een bepaalde temperatuur automatisch schakelt tussen het doorlaten en blokkeren van zonnewarmte.

Hierdoor blijft de zonnewarmte in de zomer buiten en wordt deze in de winter binnengelaten. De ramen beperken het energieverbruik en daarmee

©TNO 2023

kosten voor verwarming en koeling. Met deze demonstratielijn schaalt TNO de ontwikkeling op om de toepassing van de slimme thermochrome ramen voor verschillende soorten gebouwen verder te testen.

Het actieve materiaal in het slimme raam is thermochroom. Dit betekent dat bij een bepaalde temperatuur de optische eigenschappen ervan veranderen. TNO en partners hebben het materiaal ontwikkeld voor een goede doorzichtigheid en met een

schakeltemperatuur van rond de 20°C, waarbij alleen de transparantie voor infraroodlicht verandert. Daarmee is het raam geoptimaliseerd om zoveel mogelijk energie te besparen, terwijl het transparant blijft voor het menselijk oog. Het schakelen gebeurt autonoom en is een intrinsieke eigenschap van het gecoate glas, zodat het raam in gewone kozijnen kan worden geplaatst, zonder speciale installatie-eisen.

Pascal Buskens, principal scientist innovatieve materialen bij TNO:

“Deze coating is uniek. De meeste partijen die zich met schakelbare ramen bezighouden, richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen complexer en duurder en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden.”

 

De werking van de coating is inmiddels aangetoond, maar het proces is nog niet gereed voor inzet bij productie op grote schaal; daar is de demonstratielijn voor. Deze lijn is voorzien van technologie die de industrie ook gebruikt en bevat een wasstraat, coatingmachine en hightech oven. Het volgende doel is om de coating op een industrieel relevante wijze toe te passen op een glasoppervlak van 1 bij 1 meter. “Op het moment dat we laten zien dat we de ramen op pilot-schaal kunnen produceren, wordt de technologie voor commerciële partijen interessant. We verwachten dat de thermochrome ramen uiterlijk 2025 klaar zijn voor de markt,” aldus Buskens.

Bron: Limburg, 11 oktober 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *