Nu wil ineens iedereen een camping in Bovenkarspel – Aanbestedingsnieuws

Nu wil ineens iedereen een camping in Bovenkarspel

Eerder berichtte aanbestedingsnieuws nog dat er niemand geïnteresseerd was in de langjarige concessie van een camping in Bovenkarspel. De aanbesteding werd niet gegund. Maar toen na een tweede aanbesteding de camping Broekerhaven aan Europarcs werd gegund, kwamen er wel vier gegadigden opgedaagd. Daarvan stappen er nu twee naar de rechter.

Op 8 november 2016 werd er nog een gunningsbericht op TenderNed gepubliceerd dat de aanbesteding niet werd gegund. Toch wordt op 23 december bekend gemaakt via een persbericht dat Stede Broec, de gemeente waar Bovenkarspel onder valt, wordt gegund aan het Apeldoornse Europarcs b.v.

Op de aanbesteding hebben volgens het persbericht van de gemeente vier partijen zich ingeschreven. De burgemeester liet bij zijn nieuwjaarstoespraak (10-01-2017)weten, dat de concessie alsnog werd vergund. “Dit jaar wordt de gemeentelijke camping overdragen aan een nieuwe eigenaar. Belangrijk voor ons is dat de kwaliteit van de voorzieningen hierdoor sterk zal toenemen en dat het strandje voor inwoners openbaar toegankelijk blijft.”

Het Noord-Hollands Dagblad bericht dat bij de aanbesteding in Bovenkarspel een bureau is betrokken dat eerder betrokken was bij de verkoop van een andere camping, in Ursum. [update14:14 Die camping is door Makkum Beach Ressort via de Ursemmerhof BV na 3 jaar pacht verkocht. Dat levert het recreatieschap WestFriesland  €750.000 aan pacht op over die drie jaar en daarna nog €3,8 miljoen aan de verkoopprijs, zo bericht B&W van de gemeente Koggenland. ]

Het fenomeen komt vaker voor, dat vlak na meerdere mislukte aanbestedingen, de aanbesteding toch wonderwel wordt gegund aan een aanbieder. Hoe kan dat dan? Over die gunning houden gemeenten zich vaak stil, zo bleek de onderzoekers van een rapport over tenderkostenvergoedingen bij ingetrokken aanbestedingen. In dat onderzoek is gebleken dat er welgeteld 1x tenderkostenvergoedingen zijn uitgekeerd. Bovendien zijn gemeenten niet happig op verklaren hoe het kan dat de ingetrokken aanbesteding alsnog gegund is. Dat blijkt nu ook het geval voor de camping in Bovenkarspel. De Tender raakt men aan de straatstenen niet kwijt. Maar zonder Tender blijken de belangstellende kandidaten voor het oprapen.

De keuze voor Europarcs b.v. betekent dat de huidige Beheer- en exploitatievereniging camping Broekerhaven niet de nieuwe exploitant wordt. Dat houdt baanverlies in voor de twee beheerders die de camping jarenlang, aldus de campinggids, “betrokken en behulpzaam” beheerd hebben.

Deze vereniging, die de caravanbezitters op de camping vertegenwoordigt, was in de eerste fase de enige inschrijver Over de huidige beheerder stelt de gemeente dat deze:  “voldeed niet aan het programma van eisen voor de privatisering. In het vervolgtraject was de vereniging een van de vier partijen die zich heeft ingeschreven voor de nationale aanbesteding van de camping.”

https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/publicatie/akid/df7b476894ef107cd5f2694336bf0bef/pageId/D909A/huidigemenu/aankondigingen/cid/1071143/cvp/join

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *