Noord-Brabant voor vijfde keer winnaar top 25 duurzame aanbesteders – Aanbestedingsnieuws

Noord-Brabant voor vijfde keer winnaar top 25 duurzame aanbesteders

Voor de vijfde keer op rij staat de Provincie Noord-Brabant bovenaan de top 25 duurzame aanbesteders. Noord-Brabant haalde de hoogste score, maar de verschillen met de nummers twee (Provincie Utrecht), drie (Hoogheemraadschap van Rijnland) en vier (Gemeente Eindhoven) zijn kleiner dan ooit. Dat bericht het Aanbestedingsinstituut dat dit jaar voor de vijfde keer een ranglijst uit van aanbestedende diensten die waardevolle innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid.

©Bouwend Nederland 2023

Provincie Noord-Brabant krijgt bij negen van haar vijftien aanbestedingen de hoogste score en blijft daarmee nipt de provincie Utrecht voor. Die kreeg zeven maal de hoogste score bij dertien aanbestedingen. Hoogheemraadschap van Rijnland volgt met negentien duurzame gunningen op twintig aanbestedingen. Eindhoven is de gemeente die het beste scoorde. Alle zeventien aanbestedingen hebben een duurzaam gunningscriterium, waarbij zes maal de hoogste score werd toegekend. Rijkswaterstaat completeert de top vijf met het grootste aantal aanbestedingen met de hoogste score: 27.

Vorig jaar zag het Aanbestedingsinstituut stevige progressie in het hele peloton. De gemiddelde score van alle beoordeelde aanbesteders stijgt van 1,92 naar 2,06. Dat is een veel kleinere groei dan de 0,61 van het jaar ervoor. De gemiddelde score in de top 25 stijgt van 2,99 naar 3,27. Ook bij de zwakste 25 is groei te zien: van 0,58 naar 0,71. Het aantal duurzame gunningen stijgt van 43,4% in 2021 naar 48,2% in 2022. Er werden in 2022 relatief vaker kleinere bedragen of percentages toegepast voor duurzame gunningscriteria. Daarom is de stijging van de gemiddelde score in de top 25-meting lager dan de groei in het aantal duurzame gunningen.

Zie verder:

https://www.bouwendnederland.nl/actueel/nieuws/36248/noord-brabant-voor-vijfde-keer-winnaar-top-25-duurzame-aanbesteders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *